Artikel top billede

Danske Uber-chauffører risikerer bøder - men hvem skal betale? Uber eller chaufførerne selv?

Seks danske Uber-chauffører risikerer bøder på flere tusinder kroner for ulovlig taxakørsel. Men hvem skal betale, hvis de bliver dømt? Uber eller dem selv?

Uber er et omstridt firma. Mens anklagemyndigheden arbejder på sin sag mod app-giganten, er seks Uberchaufører allerede for retten.

De sigtede Uber-chaufører kan risikere en bøde på mellem 5.000 og 7.000 kroner, hvis de bliver fundet skyldige i anklagerne.

Det er mange penge for de anklagede, som primært er studerende og arbejdsløse. 


På tilskuerrækkerne til første retsmøde var der delte holdninger til, om Uber ville træde til og betale bøderne for sine chaudfører.

Du kan læse vores reportage fra retssagen minut for minut her.


Det skyldes ikke mindst, at flere af de tiltalte forklarede retten, at Uber havde forklaret dem, at der ikke var noget ulovligt i det arbejde, som de udførte.

Den spekulation vil forsvarsadvokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja dog ikke komme ind på. 

"Det er endnu uafklaret, om det bliver mine klienter, som betaler bøden, hvis vi taber sagerne," var det mest præcise svar forsvarsadvokaten ville give.

Eddie Omar Rosenberg Khawaja er advokat for fire af de seks Uber-chauffører, som er tiltalt for at fragte passagerer uden licens, eller på almindeligt dansk - at køre pirattaxa.

Arbejder ikke for Uber

Blandt de fremmødte taxachaufører var der en del, som havde svært ved at huske, at forsvarsadvokaterne ikke arbejder for Uber, men for de sigtede chauffører. 

Det var en detalje, som Eddie Omar Rosenberg Khawaja slog fast efter retsmødet.

"Jeg har ingen relation til Uber, og Uber har ingen aktier i det her," understregede advokaten, som dog naturligvis har kommunikeret med Uber i forbindelse med sine klienters sager.

Sagen skulle være slut

Egentlig skulle det danske retsvæsen være færdigt med hans fire klienter, men retten nåede kun at afhøre fire af de sigtede og de betjente, som standsede hver af de sigtede.

For Eddie Omar Rosenberg Khawaja og advokat Bettina Hald Engmark, som repræsenterer de to sidste af de seks sigtede Uber-chauffører, brugte så meget tid på at klage over anklagemyndighedens arbejde, at retten måtte udskyde resten af processen til 17. juni.

Forsvarsadvokaterne mener nemlig, at der slet ikke er indsamlet tilstrækkeligt med informationer til, at retten kan tage ordentligt stilling til anklagerne.

"Jeg er tilfreds med, at der nu er bedre tid til at flere oplysninger frem," fortalte Eddie Omar Rosenberg Khawaja, da dommer Grethe Jørgensen lidt over tre om eftermiddagen havde stoppet dagens begivenheder.

"Vi synes at sagerne ikke er ordentligt belyst, og det er anklagerens opgave," fortsatte han.

Læs også: Live: Følg Uber-retssagen i Københavns Byret netop nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere