For 16 år siden planlagde Skatteministeren en storstilet modernisering af det daværende ToldSkats it-systemer.
Målet var at slippe fri af afhængigheden af CSC og modernisere den aldrende it-portefølje, så systemerne i al fremtid kunne sendes i udbud og driftes bedre og billigere.
Den opmærksomme læser vil huske, at Computerworld i december kunne afsløre, at Skat stadig er dybt afhængig af CSC og en forældet systemportefølje.
Det kan du læse mere om her: Skat har brudt loven i 19 år: Har underskrevet million-kontrakter med CSC i årevis uden at sende ordrerne i udbud
Så hvad skete der?
Computerworld kan begynde at løfte sløret for 16 års kamp for frigørelse.
Allerede i maj 2000 er Skatteministeriet i gang med en såkaldt Masterplan for modernisering af store dele af ToldSkats (senere Skat) it-systemer.
Moderniseringen skal være gennemført i 2006, men allerede tre år senere ændrer Skatteministeren planen og erstatter den med en overordnet systemmodernisering.
En gennemgående analyse af it-systemerne hos ToldSkat viser nemlig et voldsomt behov for at rette op på it-systemerne, som efterhånden er en direkte trussel mod ToldSkat.
Systemerne udgør nemlig "en teknologisk risiko, ligesom den eksisterende funktionalitet virker hindrende for den videre digitalisering og effektivisering af bl.a. borgere og erhvervslivets kontakt med skattemyndighederne," fastslår skatteminister Svend Erik Hovmand i en orientering til Finansudvalget i oktober 2003.
Afhængigheden af CSC
Et af de helt store problemer er, at ToldSkat er næsten totalt afhængig af sin største it-leverandør, CSC.
"Det var meget vigtigt for Skat at man fik fjernet afhængigheden af CSC. Så det var vigtigt, at der kom flere leverandører på både drift og udvikling," forklarer Bjarne Wind, tidligere direktør i Post Danmark.
Fra 2004 til 2008 var han var en del af en følgegruppe på tre personer, som skulle holde øje med systemmoderniseringen og rapportere til Finansudvalget en gang om året.
Bjarne Winds opfattelse bliver bekræftet af et aktstykke til Finansudvalget fra 2005, hvor daværende skatteminister Kristian Jensen orienterer sine kolleger i Folketinget og sagen.
"Det har i arbejdet med udbudsmaterialet været centralt at sikre, at ToldSkat kommer væk fra en stor afhængighed til særligt en leverandør og over i en situation, hvor flere leverandører løbende konkurrerer om opgaverne, uden at dette væsentligt øger leveringsrisikoen som følge af, at leverandørerne i mindre grad har kendskab til ToldSkats organisation, processer og systemer," skrev Kristian Jensen dengang til finansudvalget.
Nissen flytter med
På trods af det store ønske om at frigøre sig fra CSC ender it-kæmpen faktisk med at være en af de tre selskaber, som samme år vinder en udbudsrunde om at levere løsninger til systemmoderniseringen.
Da udbudsrunden er færdig, er de tre vindere nemlig IBM, KMD og CSC.
De heldige vindere kan nu byde på opgaver i systemmoderniseringens tre planlagte faser.
Hver fase skal erstatte nogle af ToldSkats systemer med nye systemer, som igen skal driftes af en leverandør efter en udbudsrunde.
"Målet er, at al systemarbejde og drift af systemerne ved afslutningen af moderniseringsplanen i 2008 vil være bragt i udbud," forklarer daværende skatteminister, Svend Erik Hovmand i 2004 i et aktstykke til Finansudvalget.
Eller som Bjarne Wind forklarer det:
"Vejen, man valgte, var ikke at spilde tid på at dokumentere de eksisterende forældede systemer, men at udvikle nye systemer, så man ikke var afhængig af CSC. Det skulle nyudvikles af flere forskellige leverandører, så man frit kunne vælge, hvor det skulle ligge. Så man lod bare de gamle systemer være og køre videre i en overgangsperiode. For det var, som jeg forstod det, håbløst at tænke på at lave et udbud på det gamle, der lå hos CSC."
Og i lang tid ser det ud til, at det også skal ende sådan. Selvom forløbet ikke er en dans på roser, ser det lovende ud forklarer Bjarne Wind.
"I den periode, jeg var i følgegruppen, var der ikke de store alarmsignaler. Der var nogle forsinkelser i udbuddene, men der var ikke sat de store aktiviteter i gang. Vi måtte dog konstatere nogle forsinkelser i første fase, som vi løbende rapporterede til Skatteministeriet og Finansudvalget."
De forsinkelser kom primært på grund af skatteområdets indviklede natur.
"Lovgivningen omkring skat er ekstremt kompleks. Så arbejdet måtte i sagens natur baseres på de kravsspecifikationer, som skat lavede, og det var et bevægeligt mål, for skattelovgivningen blev hele tiden ændret."
Da Bjarne Wind træder ud af følgegruppen i 2008, ser han ingen sorte skyer på horisonten.
Her otte år senere, sidder Skat stadig fast i sine gamle CSC-systemer, og en ny styregruppe kæmper for at frigøre staten frigøre staten fra sin afhængighed af CSC.
Det kan du læse mere om her: Hemmeligt dokument afslører: Staten forbereder stor-opgør med CSC som offentlig kæmpe-leverandør