Efter digital post har afløst de stadigt dyrere papirbreve som hovedkanal til offentlige myndigheders meddelelser, har det lydt, at besparelsespotentialet kan runde en milliard kroner.
Sidste måned såede Statsrevisorerne tvivl om, hvor vidt milliard-besparelsen ved et samlet brug af digital post i staten, i regionerne og i kommunerne kunne være rigtig.
I Statsrevisorerne gennemgang af digital post-projektet, skriver de blandt andet:
"Statsrevisorerne finder, at Finansministeriet endnu ikke har sandsynliggjort, at hele besparelsespotentialet ved Digital Post kan indfris. Det skyldes bl.a. en uensartet udmøntning af besparelserne og væsentlige usikkerheder i forhold til at dokumentere besparelserne."
Og Statsrevisorernes tvivl fortsætter på følgende måde:
"Herved bliver det uklart, om man opnår de potentielle besparelser, og om de bliver anvendt som forudsat - til bedre service til borgerne."
Ikke alle høster gevinster
Blandt andet hæfter Statsrevisorerne sig ved idéen om, at der udover den sparede porto er et ukendt potentiale i den nu forsvundne arbejdstid i håndteringen af de fysiske breve.
I dag svarer direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, så tilbage på undersøgelsen, hvor der altså bliver fremhævet en række usikkerheder i de såkaldte digital post-potentialeberegninger.
"Jeg anerkender naturligvis, at der er usikkerheder forbundet med den slags beregninger, som går på tværs af hele den offentlige sektor. Det vil der nok altid være," skriver Lars Frelle-Petersen på Digitaliseringsstyrelsen hjemmeside.
"Samtidig ved vi, at der hos nogle myndigheder er udfordringer, og at nogle er kommet sent i gang og ikke har fået høstet gevinsterne endnu," fortsætter Lars Frelle-Petersen.
Besparelserne kan blive større
Direktøren for Digitaliseringsstyrelsen hæfter sig også ved den passage i Statsrevisionernes undersøgelse, hvor det fremgår, at 400 millioner kroner er simple besparelser på papir og porto.
Blandt andet argumenterer Lars Frelle-Petersen med, at portopriserne siden er steget og færre end forventet er fritaget fra digital post.
Læs også: Digital post koster kassen for Post Danmark
"(Det)...er altså ikke taget med i Statsrevisorernes beretning. Selv om der er en usikkerhed ved beregningerne, mener jeg derfor stadig, at en milliardbesparelse er realistisk," konkluderer Digitaliseringsstyrelsens direktør i sit svar til Statsevisorernes undersøgelse.
Læs også:
Han er statens mest magtfulde it-boss: Her er Danmarks it-plan for 2016
Pressede kommuner har problemer med at nå digitale krav