Statslige it-projekter har alle dage været noget af en udfordring at løfte sikkert i hus.
Men i den halvårlige statusrapportering fra statens It-projektråd, er advarselslamperne kun tændt ud for fire ud af i alt 24 aktive projekter i efteråret og vinteren 2015, hvoraf nogle nu er afsluttet.
I ét tilfælde blinker alarmen rødt, mens tre andre af de statslige it-projekter bærer farven gul som tegn på, at der her bør udvises særlig agtpågivenhed.
Det viser It-projektrådets oversigtsrapport, som du kan finde på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.
Et rødt og tre gule
Det røde projekt er Skats eKapital, som har fået den i projektsammenhæng lidet flatterende røde farve klistret på sig, fordi projektet har kostet for meget og taget for lang tid.
"Rådet indleder en dialog med SKAT om projektet i midten af marts," skriver It-projektrådet i sin afrapportering, efter projektet tidligere har gennemgået et eksternt review på opfordring fra statens It-projektråd tilbage i efteråret 2014.
Læs også: Skat indfører ny metode for at undgå at nyt kæmpe it-system flopper som EFI
To af de gule statuslamper hos Skat er sat ud for henholdsvis NemVirksomhed og DIAS-projektet (Digitalisering af Selskabsskatten), hvoraf sidstnævnte blev afsluttet i starten af februar.
Det sidste gule lys i oversigten over statens it-projekter til en værdi på 10 millioner kroner eller mere er blevet tændt i NaturErhvervsstyrelsens projekt Implementering af EU-fiskerireform i Danmark.
It-understøttelsen til EU-lovarbejdet er forsinket på grund af lovarbejdet, hvilket altså ikke har noget med it-arbejdet at gøre.
Her skal der strammes op
Statens It-projektråd skriver i sin rapport, at styring og planlægning af de offentlige it-projekter er en voksende udfordring, hvor der tilmed er stramme deadlines og en større koordinering mellem flere myndigheder i spil.
"Det stiller meget store krav til topledelserne, og det er rådets vurdering, at der fortsat er et stort potentiale forbundet med at styrke topledelsernes kompetencer på dette felt," lyder det i rapporten.
I den sammenhæng er der roser til Styrelsen for It og Læring, der blandt andet har etableret en professionel styregruppe med en vicedirektør som styregruppeformand for alle it-projekter.
"Det styrker kvaliteten af styregruppearbejdet og ledelsen af projektet, når der bliver afsat tid og ressourcer til at opkvalificere topledelsen til opgaven," hedder det fra It-projektrådet.
Andre fokusområder bør ifølge it-projektrådet være rekruttering/medarbejderudskiftning, rådgivning om it-sikkerhed og øget dialog mellem staten og dens it-leverandører.
Læs også:
Vinder Digitaliseringsprisen: Her er de bedste offentlige it-projekter lige nu