Udbuddet af en to-årig statslig indkøbsaftale for levering af server- og storage-hardware, tilbehør, service og support skal måske gå om, efter at Klagenævnet for Udbud i en opsigtsvækkende afgørelse har fastslået, at aftalen er blevet til i strid med EU's udbudsregler.
I januar i år, udpegede Moderniseringstyrelsen producenterne Dell, HP og Lenovo som vindere af aftalen, som ifølge udbudsmaterialet har en samlet værdi på mellem 240 og 320 millioner kroner.
Kort efter klagede firmaet Motus over Moderniseringsstyrelsens beslutning. Det er den klage, som nu har fået nævnet til helt at annullere aftalen.
Det er dog uklart, om Moderniseringsstyrelsen nu vil sende aftalen ud i en ny udbudsrunde.
Tilbage i januar bestemte nævnet, at klagen fra Motus ikke skulle have opsættende virkning for indkøbsaftalens ikrafttræden. Derfor har statslige institutioner højst sandsynligt allerede bestilt og fået leveret varer gennem aftalen - indkøb som efter klagenævnets seneste kendelse er foretaget ulovligt.
Moderniseringsstyrelsen tager kendelsen til efterretning
Ifølge en mail til Computerworld fra Moderniseringsstyrelsen tager man nævnets kendelse "til efterretning", men derudover ønsker styrelsen ikke at stille op til interview om sagen.
"Sagen er endnu ikke afsluttet, da blandt andet spørgsmålet om erstatning ikke er afgjort. Af hensyn til både klager og Klagenævnets behandling ønsker Moderniseringsstyrelsen ikke at udtale sig i sagen, så længe sagen forsat behandles," hedder det i mailen fra Moderniseringstyrelsen.
Motusn vil kræve erstatning
Klagesagen fra Motus handler om, at Moderniseringstyrelsen havde dumpet tilbuddet fra Motus, fordi det ifølge styrelsen ikke levede op til kravene i udbudsmaterialet. Men ifølge Motus var kravene i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed i udbudsprocessen.
Det har klagenævnet altså nu bekræftet med sin kendelse, hvor det også fremgår, at styrelsen
ikke har givet "tilstrækkelige oplysninger om de produkter, der skulle leveres".
I forbindelse med klagen har Motus varslet, at man vil kræve erstatning fra Moderniseringsstyrelsen.
Direktør i Motus, Ulrik Helio, ønsker på grund af spørgsmålet om en eventuel erstatningssag ikke at kommentere detaljere i klagenævnets afgørelse.
"Der er en del forhold, omkring en eventuel erstatning, som endnu ikke er afklaret," forklarer han, og nøjes derfor med at konstatere, at Motus har fået medhold i, at Moderniseringsstyrelsen på flere punkter har overtrådt udbudsreglerne.
Læs også:
Atea rydder bordet igen: Vinder kæmpe software-udbud i staten
Der er penge i storage: Tjener 1.000 kroner pr. terabyte
Rigsrevisionen i stor undersøgelse: Skal kulegrave statens brug af ulovlige it-kontrakter