Statistik: Manglen på it-eksperter er slut

Kun fem procent af danske virksomheder har problemer med at hyre den it-arbejdskraft, de har behov for, viser tal fra Danmarks Statistik. Over dobbelt så mange døjer med at få de eksisterende medarbejderes kompetencer i vejret.

Kun en tyvendedel af danske virksomheder havde i 2003 problemer med at rekruttere den kvalificerede it-arbejdskraft, som de havde brug for.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som netop har udgivet "Nøgletal om informationssamfundet Danmark 2004".

Tallet er drastisk lavere end de 16 procent og meldinger om rekrutteringsvanskeligheder, som statistikken viste i 1999, og betyder, at manglen på it-eksperter tilsyneladende næsten er mættet.

Den konklusion vil direktør i IT-Brancheforeningen Jakob Lyngsø dog langtfra tilslutte sig. Mens han ikke benægter tallenes gyldighed, mener han, at der er tale om et øjebliksbillede som er under hastig forandring.

- Jeg kan godt genkende tallene, fordi de stammer fra et tidspunkt, hvor virksomhederne havde skåret omkostningerne helt ned. Men situationen er ved at ændre sig, og virksomhederne ansætter igen. Så til næste år tror jeg, at de tal vil se helt anderledes ud, siger han.

Næstformand i PROSA Niels Bertelsen er mindre tilbøjelig til at spå om fremtiden, selv om han ligeledes ser en svagt faldende ledighed i it-branchen.

- Men generelt er der ikke mangel på folk bortset fra på nicheområder, siger han.

Begge er dog enige om at glæde sig over et andet punkt i statistikken, nemlig at virksomhederne fortsat ser det som et større problem end manglen på arbejdskraft, at de ikke har de nødvendige interne it-kompetencer.

Niels Bertelsen frygter dog, at virksomhederne vil forsøge at smyge sig ude om de økonomiske forpligtelser på efteruddannelsesområdet, som ifølge ham altid står først for skud, når der skal spares.

- Normalt klynker arbejdsgiverne over, at de ikke har ressourcer til det, selv om det er kompetencer, de har brug for, og de vil gerne have, at det offentlige understøtter hele det område, siger han.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2003 78.300 personer med en formel it-uddannelse, 15 procent flere end i 1999.

Heraf har cirka 11 procent, altså knap 8.000, en lang videregående uddannelse, og det er ifølge Jakob Lyngsø langt fra nok, hvis Danmark skal klare sig i et hastigt forandret it-marked med outsourcing af danske it-arbejdspladser.

- Hvis vi skal sikre en væsentlig it-industri, der eksporterer, så kræver det it-arkitekter med et godt overblik - og de har som regel en lang uddannelse, siger Jakob Lyngsø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere