Kriminelle afpresser virksomheder på nettet

Den engelske online-bookmaker Sporting Options blev i weekenden lagt ned i et netværksangreb, efter virksomheden havde nægtet at betale 300.000 kroner til en gruppe pengeafpressere. Også danske virksomheder bliver udsat for afpresning, men kun få går til politiet, fortæller Preben Andersen fra DK-CERT.

I weekenden måtte engelske spillefugle gå forgæves, hvis de forsøgte at spille på vinderen af det store engelske hestevæddeløb, Grand National, eller semifinaleopgøret mellem Arsenal og Manchester United i den engelske pokalturnering i fodbold.

I hvert fald hvis de forsøgte at spille hos online-bookmakeren Sporting Options. Selskabets websted var nede i 40 timer som følge af et distribueret netværksangreb, Distributed Denial-of-Service (DDoS).

Angrebet kom efter pengeafpressere havde forlangt 300.000 kroner for ikke at tvinge webstedet i knæ, skriver onlineavisen The Register.

Sporting Options nægtede at betale og har nu overdraget sagen til politiet.

Lover beskyttelse

Også danske virksomheder bliver forsøgt afpresset, fortæller Preben Andersen, leder af det danske Computer Emergency Response Team, DK-CERT.

- De bliver lovet, at alt vil gå godt, hvis virksomheden betaler beskyttelsespenge. Det er noget sludder, for afpresserne kan ikke beskytte virksomhedens netværk. Det vækker selvfølgelig en mistanke om, at dem, der vil have penge, er de samme som dem, der udfører angrebene, siger Preben Andersen.

Han råder i stedet virksomhederne til at gå til politiet. Det skridt tøver mange virksomheder imidlertid med at tage.

- Mit indtryk er, at de overhovedet ikke er interesserede i at gå til politiet. Ikke med noget, der har med nettet at gøre. Det er ærgerligt, for dem, der gør sådan noget, skal ikke have lov at gå fri, siger Preben Andersen.

Første spor er afgørende

Hvis virksomheden venter til efter et eventuelt angreb, så vil pengeafpresserne have haft god tid til at rykke teltpælene op og skjule sporene.

For at udføre netværksangrebet kan pengeafpresserne udnytte "zombiehære" af pc'er, som er blevet inficeret med orme. Disse orme åbner en bagdør på pc'en, som kan bruges til at afvikle de små programmer, som sætter gang i netværksangrebet.

Når angrebet først er sat i gang, vil bagmændene hurtigt være over alle bjerge.

- De bedste spor og dermed den bedste chance for at finde gerningsmændene er de indledende kontakter, siger Preben Andersen.

Østeuropæisk mafia står bag

Sporting Options er langt fra den eneste online-bookmaker, som er blevet udsat for trusler og afpresning. Gennem det sidste halve år er flere bookmakere forsøgt afpresset, og de engelske myndigheder vurderer, at det er organiserede kriminelle fra Østeuropa, der står bag.

Preben Andersen, som tidligere har arbejdet i Rigspolitiets særlige enhed for it-kriminalitet, understreger, at det er en udvikling, som vil fortsætte.

- Det er noget, vi må indstille os på. Lige som vi kender det fra vores samfund i øvrigt, så findes der også platugler på nettet. Når samfundet går online, så følger de kriminelle efter, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere