Politi kulegraver data med nyt it-system

Alle 54 politikredse i Danmark bliver udstyret med datamining-moduler, så de kan sammenkøre information på tværs af landet og opdage hidtil skjulte mønstre i politiets rapporter. Metoden kan både bruges til at forhindre trafikuheld og knalde terrorister.

De lokale politikredse får nu et værktøj i hånden, der skal gøre det muligt at søge på kryds og tværs af landet og sammenholde information fra rapporter. Det nye it-modul er sat i drift efter længere tids kritik af politiets it-system, Polsas, og en politisk ekstrabevilling på 200 millioner kroner sidste år.

Modulet hedder Polmap og er udviklet af politiet selv i samarbejde med COWI.

Det nye it-system gør det muligt for betjentene at afdække mønstre i efterforskningen af forbrydelser og dermed måske opdage indbruds-tyvenes ruter gennem villabyerne.

Kortlægger trafikuheld

Man kan også kortlægge, hvornår på dagen antallet af trafikuheld er værst, og på hvilke værtshuse der bliver uddelt flest øretæver lørdag nat.

- Det ophæver grænserne mellem de 54 politikredse, og det kan bruges til at se sammenhænge, som den menneskelige hjerne ikke umiddelbart får øje på, blandt andet med data fra Polsas, siger kriminalinspektør Troels Ørting Jørgensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter, NEC.

Han fortæller, at Rigspolitiet selv igennem de seneste tre år har anvendt en beslægtet, egenudviklet teknologi til blandt andet at spore relationer mellem personer i forbryderverdenen.

- Det er et komplekst værktøj, som vi har været meget tilfredse med, siger Troels Ørting Jørgensen.

Politi og efterretningstjenester kan både bruge systemerne til at efterforske lokale forbrydelser via deres egne rapporter og datalagre og til at gå på internettet for at afsløre forbrydere - lige fra kreditkortsvindlere til Al-Qaida-terrorister - fortæller Troels Ørting Jørgensen.

Udbredt i andre lande

Også politiet i andre lande benytter den type værktøjer i efterforskningen.

Softwareselskabet SPSS har flere efterretningstjenester som kunder til systemet Clementine, som gør det muligt at analysere 250.000 siders tekst i minuttet.

Systemet er derfor velegnet til at jage forbrydere på internet, blandt andet i chatrum, forklarer Torben Gadfelt, direktør for SPSS i Danmark. Han må ikke fortælle om de konkrete kunder, ud over den britiske politikreds West Midland.

- Kompleksiteten på nettet har indtil videre været til de kriminelles fordel, og er det i et vist omfang stadig. Men netop det, at informationerne er svære at styre på nettet, kan politiet bruge til at afsløre kriminelle ved at følge det spor af informationer, som de kriminelle måske ikke en gang selv er klar over, at de efterlader, forklarer Torben Gadfelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere