Politi kulegraver data med nyt it-system

Alle 54 politikredse i Danmark bliver udstyret med datamining-moduler, så de kan sammenkøre information på tværs af landet og opdage hidtil skjulte mønstre i politiets rapporter. Metoden kan både bruges til at forhindre trafikuheld og knalde terrorister.

De lokale politikredse får nu et værktøj i hånden, der skal gøre det muligt at søge på kryds og tværs af landet og sammenholde information fra rapporter. Det nye it-modul er sat i drift efter længere tids kritik af politiets it-system, Polsas, og en politisk ekstrabevilling på 200 millioner kroner sidste år.

Modulet hedder Polmap og er udviklet af politiet selv i samarbejde med COWI.

Det nye it-system gør det muligt for betjentene at afdække mønstre i efterforskningen af forbrydelser og dermed måske opdage indbruds-tyvenes ruter gennem villabyerne.

Kortlægger trafikuheld

Man kan også kortlægge, hvornår på dagen antallet af trafikuheld er værst, og på hvilke værtshuse der bliver uddelt flest øretæver lørdag nat.

- Det ophæver grænserne mellem de 54 politikredse, og det kan bruges til at se sammenhænge, som den menneskelige hjerne ikke umiddelbart får øje på, blandt andet med data fra Polsas, siger kriminalinspektør Troels Ørting Jørgensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter, NEC.

Han fortæller, at Rigspolitiet selv igennem de seneste tre år har anvendt en beslægtet, egenudviklet teknologi til blandt andet at spore relationer mellem personer i forbryderverdenen.

- Det er et komplekst værktøj, som vi har været meget tilfredse med, siger Troels Ørting Jørgensen.

Politi og efterretningstjenester kan både bruge systemerne til at efterforske lokale forbrydelser via deres egne rapporter og datalagre og til at gå på internettet for at afsløre forbrydere - lige fra kreditkortsvindlere til Al-Qaida-terrorister - fortæller Troels Ørting Jørgensen.

Udbredt i andre lande

Også politiet i andre lande benytter den type værktøjer i efterforskningen.

Softwareselskabet SPSS har flere efterretningstjenester som kunder til systemet Clementine, som gør det muligt at analysere 250.000 siders tekst i minuttet.

Systemet er derfor velegnet til at jage forbrydere på internet, blandt andet i chatrum, forklarer Torben Gadfelt, direktør for SPSS i Danmark. Han må ikke fortælle om de konkrete kunder, ud over den britiske politikreds West Midland.

- Kompleksiteten på nettet har indtil videre været til de kriminelles fordel, og er det i et vist omfang stadig. Men netop det, at informationerne er svære at styre på nettet, kan politiet bruge til at afsløre kriminelle ved at følge det spor af informationer, som de kriminelle måske ikke en gang selv er klar over, at de efterlader, forklarer Torben Gadfelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere