Artikel top billede

Forskere koger alverdens programmeringssprog ned til ét sprog

NSA er med om bord i udviklingen af et helt nyt programmeringssprog, der automatisk kan detektere og bruge andre programmeringssprog. Formålet med det nye sprog er skrue markant op for sikkerheden.

En wyvern er bedst kendt som et dragelignende bæst med to ben eller måske ligefrem et af Microsofts første forsøg på at udvikle et styresystem til håndholdte computere.

Nu kan begrebet 'wyvern' få en helt ny og måske mere interessant betydning for webudviklere.

Det sker efter, at forskere fra Carnegie Mellon Universitetet i den amerikanske stat Pennsylvania har udviklet en automatiseret måde at kombinere flere forskellige programmeringssprog på i det samme program.

Under ledelse af associate professor Jonathan Aldrich fra universitetets Institut for Softwareforskning har forskerne arbejdet på at kombinere eksempelvis HTML, SQL, PHP og JavaScript i Wyvern-sproget på en tilsyneladende gnidningsfri måde baseret på programmets datatyper.

Forstår automatisk datatyper

Datatyper skal i denne sammenhæng forstås som både klassiske datatyper som eksempelvis komma-tal og som mere abstrakte datatyper som databasekald.

Derved slipper en webudvikler for at rode med en masse særskilte filer skrevet i forskellige sprog, når han/hun udvikler webapplikationer.

Det skriver Carnegie Mellon Universitetet i en pressemeddelelse, hvor metasproget Wyvern bliver forklaret med, at det kan detektere undersprog på samme måde, som når en person indgår i en samtale om gourmet-madlavning og skal høre på franske ord og fraser.

"Wyvern er som en dygtig international forhandler, der helt gnidningsfrit kan skifte mellem sprog og få et helt hold til at arbejde sammen. Sådan en person kan være ekstrem effektiv. På samme måde tror jeg, at vores nye tilgang kan få stor betydning på opbygningen af softwaresystemer," lyder det fra Jonathan Aldrich.

Forskerne peger på, at Wyvern kan simplificere udviklingen og gøre webapplikationer langt mere sikre i et wyvern-program, hvor man altså stadig har frihed til at benytte sprog som PHP, SQL og JavaScript efter forgodtbefindende. 

Den øgede sikkerhed skyldes, at man i den mere simple arkitektur kan undgå at åbne for cross site-scripting-angreb og SQL-injektioner, som er to af de mest udbredte sårbarheder på nettet.

NSA er med om bord

En af de mere kontroversielle økonomiske støtter til Wyvern-projekt, som endnu ikke er færdigudviklet, er den amerikanske efterretningstjeneste National Security Service - bedre kendt som NSA, der er whistlebloweren Edward Snowdens tidligere arbejdsgiver.

At NSA skulle være involveret i Wyvern behøver ikke nødvendigvis at tænde paranoia-lamperne på fuld blus i frygt for overvågning, da organisationen er beskæftiget med mange tiltag, der skal højne sikkerheden og amerikanske interesser på nettet.

Udover Wyvern er der også andre meta-sprog som ProteaJ, Scheme, OJ, og Spoofax, som Carnegie Mellon-forskerne mener, alle har begrænsninger i forhold til mulighederne for at komponere et altomfavnende sprog.

De peger (ikke overraskende) på, at de har fundet den rette balance mellem både at kunne detektere de brugte sprog og benytte alskens sprog med Wyvern.

Du kan læse mere om Wyvern her

Læs også:
Anders Hejlsberg: Fantasien har ingen grænser længere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere