Mandag 2. juni besluttede Justitsministeriet med minister Karen Hækkerup i spidsen at sløjfe den omstridte totale overvågning af danskernes internetbrug. Den massive overvågning var også kendt som sessionslogning, hvor dit internetforbrug blev gemt et år tilbage og kunne gennemgås uden dit vidende.
Grunden til den overraskende udmelding var ifølge Justitsministeriet, at ministeriet finder det tvivlsomt, om sessionslogningen kan bruges til retsforfølgelse af strafbare forhold.
Eller i mere klart sprog: At skidtet ikke virker. Aldrig har virket. Og ikke kommer til at virke.
I syv år er danskerne altså blevet udsat for en fuldstændig gennemgribende og finmasket overvågning af alle aktiviteter på nettet, og dine data er blevet lagret og gjort søgbare, uden at der er nogen konkret mistanke mod dig.
Og det har ikke kunne bruges til noget som helst. Intet. Til gengæld skønner kilder, at det har kostet adskillige millioner kroner om året.
Selv i en verden gjort hård og kynisk af offentlige it-skandaler forekommer historien grotesk.
Specielt når Version2 i et interview med tidligere TDC-chef Mogens Ritsholm kan fortælle, at Justitsministeriets folk allerede under forberedelserne i 2006 blev advaret mod den anvendte metode.
Endnu mere grotesk bliver det, når Justitsministeriet ikke vil forklare, hvorfor fornuften nu har sejret - efter syv års protester.
Ministeriet har ikke set lyset. I stedet er det blevet presset, klemt og mast til at ændre holdning inden et samråd i Folketinget om emnet.
Inden da havde Computerworld ringet rundt og kunne tælle mindst 88 ud af de nødvendige 90 stemmer i Folketinget for en ændring af sessionslogningen uden om regeringen.
Og længe inden da havde en EU-dom slået fast, at overvågningen ikke var i forenelig med EU's charter om grundlæggende frihedsrettigheder.
Computerworld ville gerne have spurgt ministeren om, hvorfor logningen pludselig skulle ændres en mandag i juni.
Men justitsminister Karen Hækkerup ville ikke interviewes, ikke ringes op og kun svare på skriftlige spørgsmål gennem ministeriets pressechef.
Spørgsmål, som i øvrigt blev besvaret med en omgang sort snak, der kunne været taget direkte fra satireserien "Javel. hr. minister".
Det ville være sjovt, hvis det ikke var trist.
For når den øverste politiske chef for politi- og lovgivningsarbejdet ikke vil - også måske ikke kan - forsvare eller forklare politikken bag beslutningerne, er der grund til at blive bekymret for fremtiden.
Ren volapy: Læs ministeriets svar til Computerworld om hvorfor det tog 7 år at droppe overvågningen, som ikke virkede