Danskere skal ikke længere logges, når de går på internettet.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet inden et samråd i Folketingets retsudvalg, hvor netop telelogning og internet-logning (kaldet sessionslogning) er på dagsordenen
I hele træskolængder består internetbesøgene for omkring 90 procent af de indsamlede datasæt, mens teleovervågningen altså er en del mindre.
Ubrugeligt i syv år
Årsagen til at droppe den omstridte sessionslogning på internettet ligger i, at Justitsministeriet med minister Karen Hækkerup (S) i spidsen finder det tvivlsomt, om sessionslogningen kan anvendes til efterforskning og retsforfølgelse af strafbare forhold.
"På den baggrund har justitsminister Karen Hækkerup besluttet, at reglerne om sessionslogning skal ophæves. Dette vil ske ved en ændring af logningsbekendtgørelsen, som forventes gennemført i den kommende uge," lyder det i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.
Logningen af danskernes telefonsamtaler og internetforbrug blev indført i 2007 efter et EU-direktiv, som Danmark på internet-siden er gået længere med, end hvad EU foreskriver.
EU-domstolen har desuden for nylig erklæret EU's eget logningsdirektiv for ugyldigt, fordi det var i strid med EU's charter om grundlæggende frihedsrettigheder, som altså også gælder for internettet og i mobiltelefonen.
Tele-delen skal diskuteres
Det er dog tvivlsomt, om telefondelen af logningsbekendtgørelsen vil blive ændret radikalt.
"Justitsministeriet har vurderet, at der ikke er grundlag for at antage, at de danske logningsregler skulle være i strid med EU's charter om grundlæggende rettigheder," siger ministeren om teledelen af logningen.
"Det er jeg personligt lettet over, for helt generelt er de oplysninger, som registreres efter de danske logningsregler, af stor betydning for dansk politi i forbindelse med efterforskningen og retsforfølgningen af kriminalitet," udtaler Karen Hækkerup i pressemeddelelsen om teledelen.
Hun vil i folketingssamlingen til efteråret fremsætte et lovforslag om revision af de samlede logningsregler.
Det lovforslag vil danne grundlag for efterfølgende politiske diskussioner om, hvordan den fremtidige logningsbekendtgørelse for teleovervågningen - altså uden overvågningen af danskernes internet-adfærd - kommer til at se ud.
Læs også:
Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag