Kan amerikanske myndigheder tvinge mail-udbydere til at udlevere indhold af brugernes emails, selv om disse data er lagret på for eksempel europæiske servere?
Det juridiske slagsmål er nu for alvor skudt i gang efter at en distriktsdomstol i New York har afgjort, at Microsoft skal udlevere emails fra en af firmaets kunder, som har registreret og lagret konto og data på en server i den irske hovedstad Dublin.
Domstolen afsagde sin oprindelige kendelse i december i fjor, og siden da har Microsoft udleveret en række data, som var lagret på amerikanske servere. Til gengæld har Microsoft nægtet at udlevere indholdet af emails fra den pågældende bruger med henvisning til, at data var lagret uden for USA's grænser.
I et blogindlæg skriver David Howard, juridisk chef for Microsoft, at selskabet vil tage kampen op for at få omstødt kendelsen ved en højere retsinstans. Målet er at få fastslået, at den amerikansk lovgivning ikke kan udstrækkes til at gælde uden for USA's grænser.
Den juridiske finte er: Microsoft mener, at kravet om udlevering af data svarer til en ransagningskendelse, som i det amerikanske system kun er gyldigt indenfor landets grænser. Derfor kan de amerikanske myndigheder ikke kræve udlevering af data, som er lagret i udlandet, lyder det fra Microsoft.
"Det er almindeligt accepteret, at en amerikansk ransagningskendelse i den fysiske verden kun kan benyttes til materiale, der befinder sig på USA's territorium," skriver David Howard blandt andet.
Derfor har amerikanske myndigheder ikke ret til at få adgang til indholdet af emails, der er lagret i udlandet, mener han.
Omvendt mener dommeren ved den lokale domstol, James Francis, at kendelsen rent juridisk har samme status som en stævning, der i amerikansk jura også har gyldighed uden for USA's grænser.
Microsoft lægger ikke skjul på, at de vil bruge den konkrete sag som prøveklud for at få fastslået, hvor grænserne går for de amerikanske myndigheders ret til at få udleveret indholdet af brugeres email. Ifølge David Howard vil Microsoft indbringe sagen for højere retsinstanser - om nødvendigt helt frem til en føderal appel-domstol.
"Vi vil forfølge denne sag, fordi vi mener, at vi har den rigtige fortolkning af lovgivningen, og fordi vores kunder sætter pris på vores privatlivs-politik," siger David Howard.
Læs også:
Datatilsynet: Vi kontrollerer da ikke amerikansk overvågning
Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?