Artikel top billede

Forslag: Lad husejere låne til fiberforbindelser

Giv husejere lov til at belåne fiberforbindelser på lige fod med fast ejendom. Det vil booste udbygningen af fiber, lyder det fra en af branchens store spillere.

De danske realkreditinstitutter bør lukke op for at finansiere nedgravning af fiberforbindelser til boligejerne. Sådan lyder opfordringen fra Niels Zibrandtsen, direktør i fiberselskabet Global Connect.

Han peger på, at udrulningen af fiberforbindelser i dag begrænses af, at udgifterne skal finansieres over tre til fem år. På den korte tid kan man ikke tjene pengene ind i tyndt befolkede områder. Med et realkreditlån ville tilbagebetalingstiden i stedet kunne strækkes i op til 40 år med både lavere afdrag og rente.

"I dag finansierer staten højspændingsledninger via realkreditten, men man kan ikke gøre det med datainfrastrukturen. Det er uheldigt, fordi datainfrastrukturen snart bliver lige så vigtig som strøm i kontakten," siger Niels Zibrandtsen.

Konkret foreslår han, at realkreditten giver lån til den såkaldte rørinfrastruktur - dvs. de rør som selve fiberen føres igennem for at nå frem til brugeren.

Nedgravningen af rørene udgør ifølge Niels Zibrandtsen 80 procent af udgiften til en fiberforbindelsen, og der er ikke noget til hinder for at betragte fiberrørene som en del af installationerne i en ejendom.

Med et realkreditlån kunne prisen for en fiberforbindelse blive sat betydeligt ned.

"Det kunne booste udrulning af fremtidssikret kommunikationsnetværk til tyndt befolkede områder, hvilket vil gavne borgere og virksomheder," siger Niels Zibrandtsen.

Han foreslår konkret to modeller for den nye form for finansiering. Enten kan lånet gives til den enkelte husejer, eller også kan lånet gå til den udbyder, der står for udrulningen af fiber.

Investeringer ryger til udlandet

Finansiering over realkreditten ville også stoppe diskussionen om statsstøtte til fiberudrulning, som for eksempel er blevet prøvet af på Bornholm.

"Hvorfor skal staten have penge op af kassen, når man kunne finansiere det som en del af en ejendoms værdi," spørger Niels Zibrandtsen.

Han peger på, at investorer som ATP, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og pensionskasser gerne vil investere i realkreditfinansiering, fordi man der får fast og stabil rente.

"Det er Realkreditrådet, som skal acceptere den her ændring, og det kræver ikke engang nogen lovændring, men der er brug for en politisk signalgivning om, at det er ok at lempe de regler, der findes i dag," siger Niels Zibrandtsen.

Han peger samtidig på, at de nuværende regler fører til, at danske fiberselskaber - som hans eget Global Connect - i stedet lægger investeringer, som der ellers er rigeligt brug for herhjemme, i udlandet.

Global Connect råder eksempelvis i dag over 2.000 kilometer fibernet i Tyskland og har for nylig investeret i en 650 kilometer lang fiberstrækning mellem Hamborg og Berlin.

Læs også:

Fiberselskab: Sådan beregner vi om fiber kan betale sig

Er nabo til TDC's fiberrør: Alligevel kan dansk it-mand ikke få hurtigt internet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere