Artikel top billede

Test: Synology 1813+ er en toplækker NAS

Netværksharddiske, også kendt som NAS, er noget af vores favoritudstyr til små firmaer og hjemmet. Se her hvorfor Synology 1813+ er tæt på topkarakter.

Synology 1813+ er en toplækker NAS

De fleste er enige om, at mængden af data stiger. Ikke bare blandt globale virksomheder i deres jagt på big data-løsninger, men også hos mindre virksomheder og hjemme hos de fleste.

Alene min mobiltelefon har nu 64 gigabyte lagerplads, hvor min første kun kunne rumme 40 SMS'er. Mit Canon 5D Mk II kamera tager nu RAW-fotos, der fylder 25 megabyte, eller cirka 40 gange så meget, som de billeder mit Canon A40 kamera tog tilbage i 2008. Og mappen til Battlefield 4 på min harddisk? Den indeholder absurde 31 gigabyte data, alt sammen gemt så jeg kan opleve at blive ydmyget aften efter aften i online-multiplayer.

Og mens mængden af data per spil, foto eller dokument eksploderer, er antallet af indsamlingspunkter også steget: Mails, chats, dokumenter, downloads, spil samt ikke mindst fotos og HD-video fra telefoner, tablets, DSLR-kameraer og kompaktkameraer i bare én husstand.

For en familie eller en virksomhed er de data ikke bare rare at have, de er nødvendige. Uanset om det er regnskaber, kundedata eller fotos fra dit all-inclusive ædegilde på Kreta i 2007.

Samtidig skal vores data ofte aktiveres: De skal ikke bare gemmes væk på en halvstøvet DVD. Men i stedet indekseres, tilgås via et netværksdrev eller afspilles på en mobiltelefon, tablet, Xbox eller Playstation.

Løsningen er normalt en storage-server med alt, hvad det inkluderer - inklusive at erhverve sig det sorte bælte i serveropsætning og drift. Sikkert opnåeligt for en del, men samtidig også en af de udfordringer, mange ikke gider rode med.

Din løsning er en NAS

Løsningen er en dedikeret storage-løsning. En NAS, forkortelsen for Network Attached Storage. En løsning som oprindeligt udelukkende handlede om at få dine data opbevaret sikkert, lokalt og uden dikkedarer - men som med tiden, og teknologien, har fået mange (gode) funktioner koblet på.

En NAS i dag kan derfor selvfølgelig opbevare dine data via forskellige RAID-setups (læs mere om det vigtige ved RAID i vores artikel her), men lige så vigtigt så fungerer et moderne NAS samtidig som kontoret eller husets centrale print-server, download-station, streaming-server af dine film til Xbox, Playstation eller tablet og ikke mindst som en mulig fjernadgang til dine data.

Det er også tilfældet med Synologys 1813+ NAS. Synology, som traditionelt har stået bag nogle af de bedste NAS-drev, vi har testet, leverer storageløsninger der spænder fra én harddisk til 106 drev.

Synology 1813+ er målrettet det såkaldte prosumer-segment. De købere som enten har en mindre virksomhed eller de privatbrugere, som vil have udstyr i en kvalitet, som (nok) ville tilfredsstille professionelle. Samtidig er det til folk, som måske nok kender diverse cloud-tjenester, men som totalt set har meget mere data, end hvad der er økonomisk realistisk at gemme i skyen.

For mange hjemmebrugere er en løsning med to harddiske i RAID 1, hvor data opbevares på begge diske for bedre sikkerhed, et fint kompromis mellem pris, hastighed og sikkerhed.

Men andre, som undertegnede, vil både have sikkerheden fra spejling af data på flere diske, så meget diskplads som muligt og hastigheder, der mindst matcher en lokal installeret harddisk. Her er løsningen en NAS som 1813+ med plads til 8 harddiske.

Hardware baseret på Intel Atom holder prisen nede

Vi har før testet Qnaps glimrende 879 Pro, som også har plads til 8 diske - og gennemgik i testen et typisk scenarie for brug af en semiprofessionel NAS, der også er næsten skræddersyet til en Synology 1813+. Der er dog en del forskelle på Qnap 879 og Synology 1813+.

Læs også: Qnap 879 er ultimativ til professionelle og entusiaster

Især prisen. Qnap 879 Pro koster 15.500 kroner uden diske mens Synology 1813+ kan fås til 6.500 kroner uden diske.

Prisforskellen på knap 9.000 kroner dækker over, at 879 Pro leveres med en dualcore Intel i3 processor mens Synologys 1813+ kommer med en dualcore Intel Atom processor.

Så længe du bare er ude efter at streame film og musik eller overføre data, er processoren ikke så interessant. Og i en reel test af dataoverførsel ligger Qnap 879 Pro og 1813+ side om side med omkring 120 megabyte i sekundet - begrænset af gigabit-netværket vi tester på.

Hvor forskellen i processorer til gengæld slår igennem, er i de mange programmer, som du kan installere på en moderne NAS. Her er programmer til antivirus, torrent-downloads, indeksering af medieindhold, webservere, databaser, CRM-programmer og mange flere.

Samtidig betyder Synologys brug af en Atom-processor, at vi målte strømforbruget til 67 Watt med 5 Western Digital WD4000FYYZ RED diske på 4 terabytes, Qnaps strømforbug med en i3 processor og med samme diske er over 100 Watt.

Dermed er der hurtigt knap 700 kroner at spare bare på strømforbruget ved 24 timers drift i et helt år. Heldigvis kan både 879 Pro og 1813+ indstilles til at slukke og tænde på specifikke tidspunkter, så med 8 timers drift kan du få NAS strømudgiften ned på under 400 kroner.

Samtidig kan du via Wake On Lan (WOL) nemt sætte din NAS op til at blive vækket over netværket, så du ikke skal rode i kælderen eller skabet efter selve serveren, når der skal tændes.

Softwaren er den bedste på markedet

Rent softwaremæssigt er både Qnap og Synology de førende inden for NAS-drev. Men selve softwaren er i vores øjne bedre for Synology: Der kommer flere opdateringer, og programfladen er en smule mere poleret - også selvom Qnap har gjort et stort stykke arbejde med deres seneste version 4. Begge har grafiske brugerflader med vinduer, som kan trækkes rundt - ganske som du kender det fra Windows eller OS X.

Synology skal dog have særligt ros for deres Cloud Station, som er en slags Dropbox til Synology-enheder. Intallerer du Cloud Station på din pc og på din Synology NAS, kan du dermed gemme filerne lokalt og automatisk få dem synkroniseret til din NAS derhjemme. Cloud Station findes også i app-version til de mobile enheder.

Læs mere om Cloud Station her.

Det er dog også på softwaresiden, at man kan mærke forskellen på en i3 (Qnap) og en Atom (Synology) processor. Det hele er lidt mere flydende på Qnap 879 Pro, mens det kan mærkes på Synology 1813+, hvis din NAS er i gang med andre opgaver, mens du arbejder med interfacet.

Er du sjældent i brugerinterfacet, som kører via en browser, vil du dog sandsynligvis ikke bemærke det - men er din ambition at bruge server- og programfunktionerne i din semiprofessionelle NAS fuldt ud, kan prisforskellen på de 9.000 kroner mærkes her.

Samtidig skal man dog huske, at Atom-platformen betyder, at 1813+ har SATA 2 (300 MBps) interface til harddiskene, mens den dyrere Qnap 879 Pro har SATA 3 (600 MBps). Men så længe overførslerne er begrænset af gigabit-netværkets hastighed, er det ikke en begrænsning, vi ville hænge os for meget i.

Samtidig skal Synology have ros for, at når det kommer til netværk, er Synology 1813+ udstyret med 4 gigabit porte, som kan sættes op individuelt i Synology-softwaren.

Ellers har vi kun ros til Synology 1813+: Softwaren er som sagt glimrende, opsætningen er enkel og har en fin guide, strømforbruget er rimeligt, installationen af harddiske enkel og støjen fra enheden er acceptabel uden at være direkte lav.

Samlet set gør det Synology 1813+ til en attraktiv 8-drevs netværksharddisk rettet mod folk med et stort lagerbehov og et lidt mere begrænset budget.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering