Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Test: Digital lås på hoveddøren - nu er mobilen min nøgle

Den gamle Ruko-lås er sendt på pension og erstattet af en digital model, som kan styres med en app på mobilen. Her er dommen over Yale Doorman og Verisure SmartLock.

Anmeldelse: Yale Doorman og Verisure SmartLock er et bud på fremtidens låsesystem til hoveddøren, hvor mobilen bruges til at låse og åbne.

De seneste 14 dage har makkerparret været flyttet ind på hjemmeadressen og er hurtigt blevet en del af min og familiens hverdag.

Yale Doorman er en elektronisk lås, der indeholder låsekasse, håndtag, vrider og et fysisk display med tal.

Verisure SmartLock består til gengæld af to dele: En boks ved navn VBox Mini, der kobles til husets router via kabel, og et lille modul som indsættes i Yale Doorman.

Når modulet er sat ind i låsen, fanger den trådløst signalet fra boksen, og det er derfor muligt at kontrollere låsen via en Verisure-app på mobilen.

Verisure SmartLock går i øvrigt også under navnet Yale Doorman Lock module + VBox.

Låsesmed eller gør-det-selv?

Det er muligt at købe både Yale Doorman (skal være version 2) og Verisure SmartLock i løssalg og selv sætte det op. Det kræver dog, at du har tommelfingrene rigtigt skruet på.

Jo ældre en lås, som du skal skifte til en digital version, desto større risiko er der for, at du skal bruge kræfter på at få løsningen korrekt monteret.

"Overordnet set er jeg positivt overrasket over, hvor brugervenligt låsen fungerer"

I instruktionsvideoen til Yale Doorman ser man blandt andet en kvinde bevæbnet med en hammer og et stemmejern i fuld gang med at hakke et større hul i døren til låsekassen.

Jeg fik en låsesmed til at sætte det op, da jeg netop har en ældre dør og lås, som skulle en tur på operationsbordet.

Det tog cirka en time med montering og efterfølgende test. Hvis jeg selv skulle have sat det op, ville det nok have været et dagsprojekt, og det ville måske ikke have endt med at se helt autoriseret ud.

I øjeblikket koster Yale Doorman cirka 2.200 kroner online og Verisure SmartLock omkring 1.000 kroner. Dertil skal lægges en eventuel udgift til en låsesmed, som kan løbe op i et par tusinde kroner.  

Der er ingen abonnementsforpligtelse hos Verisure, og derfor er det en engangsbetaling.

Det er dog muligt at koble låsen til et regulært alarmsystem i hjemmet og betale løbende for professionel overvågning og eventuel udrykning med en vagt.

Grønt lys fra forsikringsselskabet

Inden den digitale lås blev sat op, kontaktede jeg mit forsikringsselskab for at finde ud af, om det kunne få nogen betydning for min nuværende indboforsikring.

Men svaret var, at det ikke var noget problem.

Faktisk så forsikringsselskabet positivt på den digitale lås. Det skyldes, at den skaber en log over, hvem der har åbnet døren, og derfor kan man se, hvem der har været inde og hvornår. Hvis der er tegn på regulært indbrud, dækker forsikringen som normalt.

Tidligere har Computerworld.dk også forhørt sig hos TopDanmark om problemstillingen, og forsikringsselskabet mener også, at man trygt kan installere en digital lås.

Man skal dog være opmærksom på, at det stadig er ens ansvar, at døren er forsvarligt lukket.

Så hvis man glemmer at låse, eller der er fejl i systemet, og tyveknægte kommer forbi med en stor, sort sæk, vil forsikringen ikke betegne det som indbrud, men som 'simpelt tyveri'.

Det betyder, at man ikke kan forvente at få dækket alle stjålne genstande. Det er ikke anderledes, end hvis man i dag har glemt at låse med en fysisk nøgle.

Nem opsætning og apps til de fleste telefoner

Før systemet fungerer, kræver det, at man registrerer det på Verisures Mine Sider.

Her er også app-download til mobiler, der har enten Android, iOS eller Windows Phone som styresystem.

Opsætningen og registrering via Mine Sider er let og overskuelig.

Man skal naturligvis sørge for, at modulet i låsen kan snakke trådløst sammen med VBox Mini, der er koblet til routeren via kabel et sted i husstanden. 

De må derfor ikke være placeret alt for langt fra hinanden. 

Online-vejledningen er pædagogisk, og der er endda link til små videoklip, hvis der er noget, man gerne vil have forklaret visuelt.

For de fleste med blot en smule it-interesse er det ingen sag at få det hele til at fungere på et par minutter.

Flere produkter kan kobles sammen med VBox Mini, eksempelvis en ekstra Yale Doorman-lås til bagdøren.

Det samme gælder for en sirene, røgdetektor og SmartPlug, der sættes mellem eksempelvis lyset i stuen og stikkontakten. Herefter kan man via app'en tænde og slukke for lyset.

SmartPlug kan bruges med al mulig elektronik lige fra strygejern til kaffemaskine.

De tilkoblede produkter kan alle styres fra Verisure app'en på mobilen.

Legetøj for it-administratoren

Det er muligt at åbne døren udefra på tre forskellige måder: med talkode på det fysiske display på ydersiden af døren, med en nøgle-brik kombineret med en talkode og via app'en på mobilen.

Både online på Mine Sider og med app'en er det muligt at lege it-administrator i helt stor stil. Der kan oprettes brugere samt koder, og det er virkelig let og nemt at administrere.

Samtidig er det også en smule skræmmende.

For når der uddeles unikke koder til alle i familien, er det muligt i en hændelseslog at holde fuldkommen øje med, hvornår hver enkelt har låst sig ind i huset - selv over længere tid.

Det er muligvis ikke alle, som vil bryde sig om at blive registreret på denne måde.

Jeg kan altså sidde med mobilen på arbejdet og holde øje med, om konen eller børnene har låst sig ind.

"Min familie faldt fuldkommen for låsen og for at åbne den udelukkende med en tal-kode"

Loggen er meget præcis, og den afslører også, når vrideren er blevet brugt, og døren er åbnet indefra.

Der er også alarm via app eller mail, hvis døren ikke er låst korrekt, og den eksempelvis står en smule åben.

Det er også muligt at få alarm via sms-besked, men der skal betales ekstra for denne ydelse.

I testperioden satte jeg døren til at autolåse, når den var lukket. Altså samme princip, som mange allerede har i dag.

Fordelen ved Yale Doorman er, at man ikke bliver smækket ude, da det fysiske tastatur på ydersiden nemt lader en komme ind i varmen igen med kode.

Nøglebrikkerne blev kun anvendt ganske kort, men de er egentlig praktiske nok.

For hvis din hoveddør er placeret på en måde, hvor mange mennesker passerer forbi, og du nemt kan blive overvåget, er nøglebrikken en ekstra sikkerhed. Det gør dog livet lidt mere kompliceret.

Min familie faldt fuldkommen for låsen og for at åbne den udelukkende med en tal-kode.

Det næstyngste familiemedlem på 5 år fik også som forsøg en sekscifret kode, og han var hurtigt en mester i at betjene døren og lukke sig selv ind, hvis han havde været ude at lege eller kom hjem fra børnehaven.

Jeg ville ikke have betroet ham en fysisk nøgle, der kan blive væk, og derfor er denne løsning rigtig praktisk.

Og det er naturligvis muligt at give ham en ny kode med jævne mellemrum, og hvis man er rigtig hardcore, vil man skifte koder flere gange om året for alle husstandens beboere.

Ligesom kodeordet til virksomhedscomputeren skal skiftes med jævne mellemrum.

Nemmere at åbne med tal end med app

Jeg endte også selv med primært at bruge talkoden og lukke mig ind via displayet på ydersiden af døren.

Det tog ganske enkelt for lang tid at åbne døren med app'en.

Først skal mobilen op ad lommen, der tastes en kode til skærmlåsen, så skal app'en åbnes, og derefter skal koden til hoveddøren tastes - og med yderligere to sekunders ventetid er låsen slået fra.

Det er ganske enkelt for langsomt i forhold til at hamre seks cifre på displayet og lukke sig ind. Dermed ikke sagt at app'en er ubrugelig, for den er et virkeligt praktisk værktøj.

I nogle situationer kan man sidde i bilen foran huset og låse op med mobilen og derefter kæmpe sig frem til hoveddøren med favnen fuld af Nettoposer og børn i flyverdragter.

I stedet for at smide det hele på jorden foran døren er det bare at skubbe håndtaget ned og træde indenfor.

Luk din nabo ind - når du ikke er hjemme

Samtidig er app'en vigtig til at holde styr på hændelseslog og få alarmer, hvis døren ikke er låst.

I testperioden fik jeg ikke brug for det, men i princippet kunne jeg have åbnet døren, mens jeg var væk fra huset. Det kunne være for at lukke en håndværker eller naboen ind, hvis de havde et ærinde, og jeg ikke var hjemme.

Via app'en kan der også oprettes midlertidige koder, som kan slettes igen.

Generelt fungerer Verisure app'en glimrende, men jeg oplevede også en gang, at den ikke fik opdateret loggen korrekt. Jeg vidste, at der var nogen hjemme, men der var på app'en ingen tegn på, at døren havde været åbnet.

Det skyldes muligvis en opdateringsfejl. For i loggen via Mine Sider på nettet var alt korrekt, og jeg kunne se, at svigerfar havde låst sig ind.

En ærgerlig smutter, der viser, at app'en ikke er 100 procent perfekt. Det overordnede billede er dog, at app'en er velfungerende. Det afspejles også på eksempelvis Google Play og App Store, hvor app'en af brugerne ligger omkring karakteren fire ud af fem.

Kører på batterier

En af mine største bekymringer ved låsen var, at den kunne løbe tør for strøm, da den kører på batterier.

Dermed ville det ikke være muligt at lukke sig ind, og jeg ville være spærret ude af mit eget hjem.

Det er måske ikke værre end at have glemt sin nøgle og skulle have fat i låseservice, men det var alligevel en bekymring, fordi det var ude af ens hænder.

Heldigvis har Yale Doorman en nødløsning, hvis batterierne er flade. Der kan holdes et ni volts batteri mod undersiden af låsekassen på ydersiden.

Dermed vil låsen få strøm nok til, at der kan indtastes kode, og man kan komme ind - og skifte batterierne.

Jeg var i begyndelsen lidt paranoid og lod et ni volts batteri ligge i handskerummet på bilen, så det kunne tages i brug, hvis låsen skulle vise sig at være løbet tør for kræfter.

I de første 14 dage var der dog ingen problemer med mangel på strøm. Låsesmedens erfaring var da også, at elektroniske låse som Yale Doorman kan holde på batterierne i et års tid eller cirka 1.200 oplåsninger.

Når det er tid til at skifte, vil den vil komme med en advarsel, der viser sig på ydersiden af døren, hvor der er et batteri-ikon. Muligvis vil den også komme via mail og app. Det har jeg til gode at finde ud af.

Døren 'taler' i øvrigt dansk, når den skal betjenes, og den fortæller blandt andet, hvis der mangler tal ved indtastning af kode.

Den afgiver også to forskellige lyde, alt efter om døren låses eller åbnes.

Det fungerer egentlig ret godt til at begynde med, når man er lidt usikker på, om det hele virker, som det skal. Lydene kan dog slås fra, hvis man bliver træt af at høre på det, hver gang hoveddøren åbnes og lukkes.

Skal du købe nu - eller vente?

Jeg må indrømme, at jeg var en smule skeptisk over at installere den elektroniske lås.

Med min baggrund som tech-journalist er jeg langt fra it-forskrækket, men der var alligevel noget grænseoverskridende ved at sige farvel til kombinationen af fysisk nøgle og lås.

Et makkerpar, der har haft et succesfuldt samarbejde i flere hundrede år.

Overgangen gik dog fuldkommen uproblematisk, og jeg og den øvrige del af familien havde fuldkommen vænnet os til låsen efter blot få dage.

Selv svigerfar, der ofte kommer på besøg, og hvis vildeste it-udstyr er en ældrevenlig Doro-telefon, lærte at betjene døren med det samme (ikke med app, men med kode).

Overordnet set er jeg positivt overrasket over, hvor brugervenligt låsen fungerer - både med og uden app. Jeg havde frygtet flere børnesygdomme og problemer.

Det er dog lidt skuffende, at mobilen i de fleste tilfælde får lov at hvile i lommen, og det i stedet er indtastning på displayet, der bruges til at låse op. Det er ganske enkelt mere praktisk.

En videreudvikling af Yale Doorman kunne muligvis være med integration med mobiler udstyret med NFC (Near Field Communication), hvilket mange telefoner allerede i dag har indbygget.

Dermed kunne mobilen blot holdes op foran låsen for at åbne. Det ville gøre telefonen til en endnu bedre erstatning for den gamle nøgle.

Som det ser ud nu, er der intet, der burde holde en fra at investere i en digital lås som Yale Doorman og tilhørende Verisure SmartLock. Det er brugervenligt og giver en større fleksibilitet i forhold til en gammel lås med nøgler.

Det er dog ikke for alle, og den meget afslørende log vil formentlig få nogen til at betakke sig, mens andre måske ikke vil kunne leve med den teoretiske mulighed for, at hackere låser hoveddøren op.

Alt i alt er Yale Doorman og tilhørende Verisure SmartLock dog en stærk duo, som er værd at invitere indenfor.
Karakteren ender på fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere