Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Test: Den bedste Google-telefon nogensinde

Nexus 5 er uden tvivl den bedste af Googles egne mobiler, men kan den stå distancen over for de bedste fra Samsung, HTC, Sony og LG? Vi er klar med dommen over Google Nexus 5.

Anmeldelse: Google Nexus 5 var i flere måneder den dårligst bevarede it-hemmelighed i 2013, da nettet var fuldkommen oversvømmet med lækkede fotos og specifikationer.

Derfor var det ikke ligefrem noget granatnedslag, da telefonen fik sin officielle lancering.

Igen i år er det LG, som har produceret telefonen for Google, og dette samarbejde har resulteret i den bedste telefon i Nexus-serien nogensinde.

Hardwaremæssigt matcher den desuden de bedste topmodeller i øjeblikket, og designet er udmærket uden at være prangende.

Nexus 4 havde Gorilla Glass på forside og bagside, mens Nexus 5 i stedet har fået en blød plastikbagside, der ikke er glat.

Det betyder, at den er nemmere at holde om, og den ligger godt i hånden. Samtidig har Google brudt med sin designtradition, og der er ikke længere et mønster på bagsiden, som i stedet er ensfarvet. Telefonen fås ud over den sorte uniform og også i hvid, hvilket ligeledes er et nyt tiltag.

Der er ikke mange knapper på telefonen, hvilket også er helt normalt for Nexus-modellerne, da virtuelle knapper dukker op på skærmen, når telefonen er tændt.

Ved højre tommelfinger sidder en powerknap, når telefonen holdes i højre hånd, mens volumentasterne ligger ud for pegefingeren.

Powerknappen er af plastik og virker en smule løs. Det oser ikke ligefrem af kvalitet.

Kun 16 gigabyte lagerplads

Bagbeklædningen kan ikke tages af, og der er ingen porte til hukommelseskort, og dermed kan lagerkapaciteten på 16 gigabyte ikke udvides.

Der findes en Nexus 5-version med 32 gigabyte, men den sættes ifølge LG ikke til salg i Danmark.

De 16 gigabyte kan vise sig at være lige i underkanten, da en del af pladsen er taget af Android, og du skal derfor regne med at have omkring 12 gigabyte tilbage, som du kan bestemme over.

Modsat modeller fra eksempelvis HTC og Samsung følger der ikke ekstra 'gratis' lagerplads med mobilen, hvor det er muligt at gemme filer.

Nexus virker dog fra fødslen med Google Drev, hvor der er plads til 15 gigabyte data, men hvis du allerede har en godt proppet Gmail, skal de gigabyte trækkes fra.

Det er lidt komisk, at HTC med sine seneste modeller tilbyder 25 gigabyte ekstra på netop Google Drev, mens der ikke er yderligere at hente med Nexus 5.

Det er dog med Googles telefon muligt at få taget ubegrænset backup af sine fotos, men det gælder billeder, som bliver skaleret ned.

Hvis du vil have backup af dine fotos og videoer i original opløsning, kræver det, at der er plads på Google Drev.

Stor dreng, men alligevel let

Nexus 5 er udstyret med en skærm på fem tommer, og den har - som andre topmodeller i øjeblikket - fuld HD-opløsning, 1.920 gange 1.080 pixel. 

Displayet er udmærket med godkendte betragtningsvinkler.

Der kunne måske være justeret en smule på farverne, da skærmen har tendens til en smule gult skær.

Men det er næppe noget, som bemærkes, medmindre telefonen holdes side om side med en anden model. 

Overordnet set er billedet acceptabelt og ser fint ud på skærmen. 

Selv om mobilen er en stor dreng på fem tommer, virker den ikke bombastisk. Skærmen går nemlig tæt til kanten, så der er ikke meget 'plastikfedt' rundt om.

Vægten er 130 gram, og dermed er det bestemt i den lave ende for en smartphone i denne størrelse. 

Mobilen føles da også let, når den samles op fra bordet eller hives op af bukselommen. 

En bid chokolade

Googles telefon er udstyret med Android 4.4, som også kaldes KitKat. Navnet er sponsoreret af fødevareproducenten Nestlé, og det er første gang, at Google bruger et varemærke som kodenavn for Android. 

Som altid har den nyeste version af Android fået tilføjet en del ekstra funktioner. Vi har allerede gennemgået en del af dem her som eksempelvis app'en Quickoffice, der kan skabe og redigere Microsoft Office-dokumenter, cloud-printing og HDR-fotos. 

Stemmestyring er også en essentiel forbedring, men for os danskere giver det ikke mening. Vi skal forsøge os på eksempelvis engelsk, hvis vi skal have noget ud af den funktion. 

Skridtet fra Android 4.3 til 4.4 indikerer, at styresystemet ikke er revolutioneret totalt. Der er nogle synlige forbedringer, mens der også i motorrummet har været en del justeringer. 

I den nye version er Android blevet bedre optimeret til multitasking og touchbetjening, så det fungerer bedre end hidtil. 

Lynhurtig, men måske lidt for spartansk

Det er svært at finde noget at brokke sig over. Mobilen er udstyret med potent hardware, og den reagerer lynhurtigt og er med til at give en positiv oplevelse af Android 4.4. 

På indholdssiden kunne jeg godt ønske mig, at den rå udgave af Android var lidt mere lækker.

Der er måske nogen, der vil sætte pris på den spartanske stil, men for mig kan den godt virke lidt discountagtig, når der tænkes på, hvad andre Android-producenter gør ud af styresystemet. 

Det er i hvert fald synd at sige, at den forsøger at gøre sig til, og som default er billedet på baggrundsskærmen et abstrakt pastelfarvet mønster, der skriger 1990. Ikke ligefrem fremadskuende. 

Men baggrundsbilledet kan jo skiftes. Så er det værre med Hangouts, hvor Google forsøger at samle sms'er, chatbskeder fra Gmail og anden kommunikation.

Det virker til at begynde med meget rodet og besværligt at hitte rundt i. Måske kræver det lidt mere tålmodighed og længere tid, end jeg havde med Nexus 5 for at blive venner med denne funktion.

Opdateringer til kameraet

På de tidligere Nexus-modeller har kameraet altid været stærkt underprioriteret.

Bevares, der er ofte tilføjet ny kamerasoftware, men ofte har selve kameraet været i en sørgelig forfatning sammenlignet med andre Android-modeller. 

Og der har også - traditionen tro - været problemer med kameraet i den nye Nexus-telefon, som tager fotos i en opløsning på otte megapixel. 

I testperioden har Google opdateret Nexus 5, så den nu er oppe på version 4.4.2, og der er blandt andet tilføjet en mængde fejlrettelser og justeringer af kamerasoftwaren. 

Det har gjort fotooplevelsen bedre, men det er stadig ikke noget vanvittig fantastisk kamera, der sidder i telefonen. 

Egentlig er der en del funktioner gemt i kameradelen, men de er netop gemt godt væk og lidt besværlige at hive frem hurtigt. Her byder flere andre Android-producenter på mere elegante løsninger. 

Nexus 5 - god pris, god telefon

Mens designet bestemt ikke er lige så lækkert som eksempelvis HTC One, så er Nexus 5 en udmærket telefon. 

Den 'rene' Androidoplevelse vil helt sikkert vække begejstring blandt fans af Googles styresystem, som synes, at andre producenter overlæsser deres mobiler med ekstra og unødig software. 

For mit vedkommende kan Nexus 5 dog nemt komme til at virke som en lidt fattig mobil, når der sammenlignes med, hvad andre producenter tilbyder af funktioner, eksempelvis ekstra lagerplads, integreret fjernbetjening og eye-tracking software. 

Men det ændrer ikke på, at Nexus 5 er en glimrende telefon til prisen. I øjeblikket koster den lige over 3.000 kroner, mens den på hardwaresiden matcher de dyrere topmodeller. 

Du får ganske enkelt rigtig meget og fornuftig mobil for pengene med Nexus 5, og så må du leve med den begrænsede lagerkapacitet og et langt fra übersexet gummi/plastik-design. 

Nexus ender på karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere