Artikel top billede

Nato giver grønt lys for angreb på civile hackere

I en krig kan civile hackere også risikere at blive bombet. Det fremgår af et nyt strategipapir fra Nato.

Det kan være meget svært at skelne mellem statslige og private aktører i en cyberkrig. Nu har en ekspertgruppe under Nato udgivet et strategipapir, den såkaldte Tallinn-manual, hvor man forsøger at definere reglerne for en krig i cyberspace. Navnet er ikke tilfældigt; den estiske hovedstad Tallinn blev i 2007 ramt af et koordineret hacker-angreb fra Rusland.

Det menes at være det første rigtige eksempel på cyberkrig, selvom det aldrig blev bevist, om det var den russiske stat eller private hackere, der stod bag angrebet.

Et af de mest interessante afsnit i strategipapiret handler om "civil deltagelse i kamphandlinger" - altså hvornår civile hackere kan regnes som aktive krigsdeltagere.

I rapporten hedder det således (her gengivet på originalsproget): "Clearly, conducting cyber attacks related to an armed conflict qualifies as an act of direct participation"

Det kan eksempelvis være hacker-angreb mod fjendens militære installationer, men også DDoS (Distributed Denial of Service) angreb mod et helt land eller spredning af malware. Det gælder sandsynligvis også, selvom målet ikke primært er militært.

Ekspertgruppen er ikke helt enig om, hvorvidt det også skal gælde for tredjeparter, der stiller malware til rådighed.

Men strategipapiret slår fast, at det kan opfattes som et krigerisk handling, hvis man afslører sårbarheder i fjendens systemer.

Dermed bliver der givet grønt lys for angreb - også fysiske - på sådanne "hacktivister", der deltager i en konflikt.

Hvis der udbryder krig mellem to lande, og civile hackere i det ene land vælger at starte elektroniske angreb mod det andet, kan de altså risikere at blive udpeget som legitime angrebsmål.

I praksis kan det nok blive svært at kaste bomber mod civile, hvis de befinder sig i beboelsesområder.

Strategipapiret forbyder cyberangreb mod civile institutioner, hvis formålet kun er at "sprede terror i civilbefolkningen".,




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere