Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Har Microsoft betalt penge under bordet?

Microsoft-partnere har muligvis brugt bestikkelse for at få softwarekontrakter i Kina, Italien og Rumænien.

Det amerikanske justitsministerium og børstilsyn SEC har indledt en efterforskning af Microsofts forbindelser til forretnings-partnere, som angiveligt har brugt bestikkelse for at få softwarekontrakter hos udenlandske regeringer. Det melder Wall Street Journal.

Det er en tidligere Microsoft-ansat i Kina, der har sat gang i sagen. Den er stadig i en indledende fase, og der er ikke rejst formel anklage mod softwaregiganten.

En lov fra 1977, den såkaldte Foreign Corrupt Practices Act, forbyder børsnoterede amerikanske selskaber at betale bestikkelse til udenlandske embedsmænd. Det er denne lov, som kan være overtrådt.

Den anonyme kilde i Kina hævder, at en Microsoft-topchef i selskabets kinesiske datterselskab havde instrueret den pågældende person til at tilbyde bestikkelse til kinesiske statsansatte for at få dem til at købe Microsoft-software.  

Den anonyme kilde sluttede sin ansættelse hos Microsoft i 2008 og har siden været involveret i en arbejdsretlig sag med selskabet. Ifølge Wall Street Journal har Microsoft gennemført sin egen interne undersøgelse af korruptions-anklagerne uden resultat.

Samtidig efterforsker de amerikanske myndigheder anklager om, at Microsoft-partnere har betalt bestikkelse til det rumænske kommunikations-ministerium. Ifølge anklagerne har Microsoft haft kendskab til bestikkelsen, som skulle sikre, at ministeriet købte selskabets produkter.

Desuden undersøges, om Microsofts italienske datterselskab har brugt særlige konsulenter, der er specialiseret i det, der kaldes "customer loyalty" programmer. Konsulenterne har angiveligt sørget for, at offentlige indkøbschefer modtog gaver og rejser til gengæld for softwareordrer.

Microsofts juridiske chef John Frank skriver i et blog-indlæg, at man tager anklagerne alvorligt og nu vil samarbejde med myndighederne.

"Det er vigtigt at huske, at det er helt normalt, at sådanne undersøgelser viser, at anklagerne er grundløse," skriver John Frank.

Samtidig henviser han til, at Microsoft er en global koncern med næsten 100.000 ansatte og 640.000 partnere. Derfor er det umuligt at garantere, at der ikke vil ske overtrædelser af reglerne, mener han.

Microsoft henter omkring halvdelen af sin omsætning uden for USA, og denne del af selskabets softwaresalg vokser meget hurtigere end salget i hjemlandet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere