Det amerikanske justitsministerium og børstilsyn SEC har indledt en efterforskning af Microsofts forbindelser til forretnings-partnere, som angiveligt har brugt bestikkelse for at få softwarekontrakter hos udenlandske regeringer. Det melder Wall Street Journal.
Det er en tidligere Microsoft-ansat i Kina, der har sat gang i sagen. Den er stadig i en indledende fase, og der er ikke rejst formel anklage mod softwaregiganten.
En lov fra 1977, den såkaldte Foreign Corrupt Practices Act, forbyder børsnoterede amerikanske selskaber at betale bestikkelse til udenlandske embedsmænd. Det er denne lov, som kan være overtrådt.
Den anonyme kilde i Kina hævder, at en Microsoft-topchef i selskabets kinesiske datterselskab havde instrueret den pågældende person til at tilbyde bestikkelse til kinesiske statsansatte for at få dem til at købe Microsoft-software.
Den anonyme kilde sluttede sin ansættelse hos Microsoft i 2008 og har siden været involveret i en arbejdsretlig sag med selskabet. Ifølge Wall Street Journal har Microsoft gennemført sin egen interne undersøgelse af korruptions-anklagerne uden resultat.
Samtidig efterforsker de amerikanske myndigheder anklager om, at Microsoft-partnere har betalt bestikkelse til det rumænske kommunikations-ministerium. Ifølge anklagerne har Microsoft haft kendskab til bestikkelsen, som skulle sikre, at ministeriet købte selskabets produkter.
Desuden undersøges, om Microsofts italienske datterselskab har brugt særlige konsulenter, der er specialiseret i det, der kaldes "customer loyalty" programmer. Konsulenterne har angiveligt sørget for, at offentlige indkøbschefer modtog gaver og rejser til gengæld for softwareordrer.
Microsofts juridiske chef John Frank skriver i et blog-indlæg, at man tager anklagerne alvorligt og nu vil samarbejde med myndighederne.
"Det er vigtigt at huske, at det er helt normalt, at sådanne undersøgelser viser, at anklagerne er grundløse," skriver John Frank.
Samtidig henviser han til, at Microsoft er en global koncern med næsten 100.000 ansatte og 640.000 partnere. Derfor er det umuligt at garantere, at der ikke vil ske overtrædelser af reglerne, mener han.
Microsoft henter omkring halvdelen af sin omsætning uden for USA, og denne del af selskabets softwaresalg vokser meget hurtigere end salget i hjemlandet.