Rejsekort udfordrer bankernes kortmonopol

Trafikselskaber tager kampen op mod bankerne og udfordrer Dankortets monopollignende stilling. Det skal ske med et nyt chip-rejsekort, der ingen længe sendes på banen. Målet er klart: Millioner af danskerne skal have et kort i lommen i 2009

Et nyt avanceret chip-kort til brug i tog og busser landet over bliver om få år en alvorlig konkurrent til bankernes nye chip-Dankort.

- Når rejsekortsystemet er rullet helt ud i 2009, vil det både i antallet af transaktioner og brugere være på højde med Dankortet, siger Henning N. Jensen, partner i konsulentfirmaet Pluscon, der er specialist i betalingskort.

Det betyder, at bankernes monopollignende position på kortmarkedet bliver brudt, da der kommer et konkurrerende chip-kort på banen, som vil findes i millioner af danskeres lommer.

Det elektroniske rejsekort skal erstatte klippekort, månedskort og papirbilletter i busser og tog landet over. Derudover håber HUR, DSB, Ørestadsselskabet og de fire amtslige trafikselskaber, der står bag kortet, at andre vil være interesseret i at fylde indhold på kortets chip.

Bankerne klar med skrabet chip-kort

Det samme håbede bankerne, da de begyndte på arbejdet med at modernisere Dankortet. Ambitionen var at få et chipbaseret Dankort, der kunne bruges til andet end betaling - eksempelvis som ID-kort eller på biblioteket.

Men bankernes planer led skibbrud, da hverken bankerne eller forretningerne kunne finde ud af, hvordan de kunne tjene penge på at lægge nye tjenester på Dankortets chip.

Derfor endte det med, at de sender en skrabet udgave af chip-Dankortet på banen, der i realiteten ikke adskiller sig særligt meget fra det gamle kort, bortset fra at det er mere sikkert.

- Markedet er måske ikke modent til de nye applikationer endnu. Men jeg er overbevist om, at det kommer om få år. Nu skal chip-kortene først ud til danskerne og bevise, at de virker, siger Henning N. Jensen, som har siddet med i alle Dankort-udvalg siden 1997. Han har også tidligere beklædt direktørposter hos både PBS, Danmønt og FDB

HUR: Store chip-muligheder
Den samme filosofi hersker hos selskaberne bag det nye chip-rejsekort-system, der i øjeblikket er i udbud og kan løbe op i en samlet pris på to milliarder kroner.

I udbudsmaterialet opfordrer de nemlig tilbudsgiverne til at komme med forslag til, hvordan chip-kortet kan udnyttes til andet end elektroniske billetter.

- Vi ser frem til at finde ud se, hvad tilbudsgiverne kommer med af forslag. Vi regner ikke med at nye tjenester fra dag ét, men på sigt er det absolut hensigten at få andre tjenester på chippen, siger Johannes Sloth, trafikdirektør i Hovedstadens udviklingsråd, HUR, og bestyrelsesformand for Rejsekort A/S.

Han oplyser, at det i første omgang handler om få nogle gode tilbud på bordet, så man kan komme i gang med at rulle systemet, der skal dække hele Danmark i 2009, ud.

- Vi koncentrerer os i første omgang om at få systemet til at virke. Det skal effektivisere trafikken, så vi sparer penge på administration, men det skal også gøre det meget enklere at rejse med bus og tog, hvilket vil tiltrække nye kunder, siger trafikdirektøren.

Brug chip-kort ved parkometre

Også blandt de prækvalificerede virksomheder, der i øjeblikket arbejder på at strikke tilbud sammen, som skal sendes til Rejsekort A/S i april, er tiltroen til chipkortteknologien stor.

- Der er store muligheder. Nu vil jeg ikke løfte sløret for, alle vores visioner, da vi ikke har afgivet vores tilbud endnu, men mulighederne er enorme, siger Henning G. Jensen, der står i spidsen for et konsortium bestående af Cubic, EDS og Siemens.

Til daglig leder han den danske afdeling af Cubic, der sammen med EDS blandt andet står bag verdens største automatiske billetteringssystem "Oyster", der dækker det kollektive transportnet i London. Han vil dog gerne komme med et enkelt bud på, hvad chip-kortet også kan bruges til.

- På længere sigt kunne man måske forestille sig, at den overskydende plads på chip-kortet kunne sælges til parkeringsselskaber, så man også kan bruge kortet i parkeringszoner og parkometre, siger Henning G. Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere