Den 19. januar 1983 kunne Apple lancere den første personlige computer med grafisk brugerflade og mus, Lisa. Efterfølgeren til Apple II blev opkaldt efter Steve Jobs' datter, men Apple forklarede selv, at navnet var en forkortelse for "Local Integrated System Architecture".
Lisa er også et eksempel på, at Apple ikke har succes hver gang. For Lisa blev faktisk et flop - ligesom Pippin, Macintosh Portable, Newton og Power Mac G4 Cube.
Ideén til Lisa gik helt tilbage til 1978, men det færdige produkt var meget anderledes end det, som man oprindelig havde planlagt. Lisa kom først med to års forsinkelse.
Det var Steve Jobs' berømte besøg hos Xerox Parc i 1979, der sendte hans tanker i nye baner.
Xerox-forskerne havde udviklet det, der skulle blive forløberen til den moderne grafiske brugerflade; flytbare vinduer, menuer, ikoner og musestyring.
Men Steve Jobs blandede sig for meget i Lisa-projektet og forsøgte at styre det ned til mindste detalje med sin sædvanlige perfektionisme. Det endte med, at han blev tvunget til at forlade Lisa-projektet, og i stedet fik han andre opgaver.
På sin generalforsamling den 19. januar 1983 var Apple så endelig klar til at præsentere Lisa. Det var ikke den computer, som folk havde regnet med. I stedet for 2.000 dollar kostede den næsten 10.000 dollar.
Men så blev den også leveret med programmer som LisaCalc, LisaGraph, LisaDraw, LisaWrite, LisaProject og LisaList. Senere kom en billigere udgave af Lisa uden disse programmer.
I 1984 kom modellen Lisa 2, der senere blev omdøbt til Macintosh XL og forsvandt igen efter få måneder. Den var for dyr og for langsom. Samtidig arbejdede et andet hold hos Apple på udviklingen af Macintosh-computeren, som fik en helt anderledes skæbne.
Både Lisa og den første Macintosh-computer havde en Motorola 68000 processor. Det gjorde det lettere at flytte softwaren fra Lisa til Mac-platformen.
Selv om Lisa blev et flop, bliver den alligevel regnet som den første kommercielle personlige computer med grafisk brugerflade og mus. Den kan også ses som forgængeren til de moderne all-in-one computere, som Apples egen iMac.