Antipirater: Nu går vi efter brugerne

Efter at have fået lukket hjemmesider med henvisning til filer på fildelingstjenester går Antipiratgruppen nu efter brugerne, som har lagt henvisningerne ind. Men det kan blive en svær jagt.

Antipiratgruppen er klar til at gå efter de danske brugere, som har gjort det enkelt for andre at finde frem til piratkopier af film og musik på fildelingstjenester som Edonkey og Emule.

Fredag nedlagde retten i Århus fogedforbud mod to hjemmesider, emule-portalen.com og edonkey2000.dk, som blev drevet af Kari Holmgeirsson fra Risskov nord for Århus.

De to hjemmesider indeholdt links til specifikke søgninger på fildelingstjenesterne. Ifølge Kari Holmgeirsson har hjemmesiderne henvist brugerne til fildelingstjenesterne 580.000 gange.

Jakob Plesner, advokatfuldmægtig for Antipiratgruppen, kalder tjenesterne for "et bindeled" til den ulovlige download af filer fra fildelingstjenester.

- Det kan godt være, at brugerne i sidste ende selv ville finde frem til filerne, også uden de her tjenester. Men de brugere, som har lagt links op på tjenesterne, har medvirket til det, og det er altså ulovligt, siger han.

Erstatningskrav på grund af links

Derfor vil Antipiratgruppen også gå efter brugerne ? ikke bare af fildelingstjenesterne, men også de nu lukkede henvisningstjenester. Alle, som har lagt links ind på henvisningstjenesterne, risikerer at blive mødt med erstatningskrav.

Jakob Plesner fastslår, at det ikke er nogen undskyldning, hvis brugerne ikke vidste, at også henvisningerne er ulovlige.

- Men hvis man gennemgår hjemmesiden, så vil man hurtigt se, at de fleste brugere godt ved, at det er ulovligt, konstaterer han.

Jakob Plesner er dog klar til at lade brugere, som kun har lagt få henvisninger ind, slippe med advarsler. Men de brugere, som har gjort det enkelt at finde tusindvis af ulovlige filer på fildelingstjenesterne vil blive mødt med langt større krav. Hvor store tør Jakob Plesner endnu ikke sige.

- Det er et chokerende højt antal downloads, som denne hjemmeside har medvirket til, at kravet vil stå i forhold til det, siger han.

Antipiratgruppen har bebudet et erstatningskrav "i millionklassen" mod Kari Holmgeirsson, og Jakob Plesner gør opmærksom på, at dertil kan der idømmes en bødestraf.

På servere i Schweiz

Noget andet er så, om det bliver muligt for antipiraterne at spore de brugere, som har lagt henvisningerne til søgemaskinerne ind på hjemmesiderne. Kari Holmgeirsson har nemlig placeret tjenesterne på servere i Schweiz.

I første omgang har Antipiratgruppen konfiskeret Kari Holmgeirssons egne computere i Danmark. Jakob Plesner ved endnu ikke, om de indeholder de logfiler med IP-numre, som gør det muligt via teleselskaberne at finde frem til brugerne. Han har heller ikke overblik over, om det er muligt at få logfilerne udleveret fra Schweiz.

Kari Holmgeirsson har selv udtalt sin undren over, at lignende tjenester kan drives frit fra Schweiz. Det ser Jakob Plesner intet paradoks i.

- Vi er ikke herrer over, hvad udenlandske borgere foretager. Vi beskæftiger os med alt, hvad danske borgerne foretager sig af krænkelser, også på udenlandske tjenester, forklarer advokatfuldmægtigen.

Han vurderer dog umiddelbart, at også selve fildelingstjenesterne er ulovlige efter dansk ret, men de bliver ikke drevet i Danmark, og dem kan Antipiratgruppen derfor ikke komme efter.

500 danske sites lukket i år

I stedet har gruppen det forløbne år satset på at lukke alle danske websteder med links til ulovligt materiale. Alene i år har Antipiratgruppen lukket over 500 danske sites med piratlinks.

- Første del af vores mål har været at få fjernet folk fra at udbyde tingene i Danmark, og i dag er det svært at finde en dansk hjemmeside med ulovligt materiale. Vores næste skridt er at fokusere på brugerne, og det bliver meget lettere, nu da de har lovlige alternativer at gå hen til, siger Jakob Plesner.

Han henviser til, at blandt andre TDC har åbnet webbutikker, hvor musik kan købes og downloades helt legalt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere