Fogedforbud mod henvisning til fildeling

Retten i Århus har nedlagt fogedforbud mod to tjenester, som har givet brugerne en genvej til at søge efter musik og film på fildelingstjenester. Antipiratgruppen ser det som en principiel sejr og bebuder erstatningskrav i millionklassen. Manden bag tjenesterne undrer sig.

Kari Holmgeirsson fra Risskov nord for Århus har fået lodret ordre på, at han skal lukke sine internettjenester, emule-portalen.com og edonkey2000.dk.

Retten i Århus har nemlig nedlagt fogedforbud mod de to tjenester, som har givet brugerne en genvej til at søge efter musik og film på fildelingstjenester.

Jakob Plesner fra Antipiratgruppen, der bad om fogedforbuddet, ser sagen som vigtig og principiel.

For det første indeholder tjenesterne ikke selv ulovligt materiale. Derimod rummede de links, som gjorde det enkelt at finde frem til og piratkopiere film og musik på tjenester som Edonkey.

For det andet havde Kari Holmgeirsson lagt sine hjemmesider på servere i Schweiz for at slippe uden om det danske retssystem.

- Men der findes altså ikke sådan et smuthul i reglerne, konstaterer Jakob Plesner i en pressemeddelelse.

Erstatning i millionklassen
Han bebuder et erstatningskrav mod Kari Holmgeirsson i "millionklassen" - også selv om brugerne bliver gjort opmærksom på ophavsretsreglerne, inden de går ind på edonkey2000.dk.

Kari Holmgeirssons egen statistik fortæller, at han via sine to tjenester har henvist 580.000 til fildelingstjenesterne.

Selv om hvert eneste link på hans hjemmeside ikke fører til, at der bliver piratkopieret et stykke musik eller en film, så har succesen været stor.

Kari Holmgeirsson mener at have holdt sig på den rigtige side af loven, og strengt taget finder han ikke, at en dansk fogedret kan bestemme noget som helst over hans hjemmesider, som ligger på servere i Schweiz.

Alligevel har han valgt at pille henvisningerne til fildelingstjenester af siderne.

- Organisationer må tilpasse sig teknologien

Han betragter sine hjemmesider som et hobbyprojekt ved siden af jobbet som systemtekniker.

Han er også godt klar over, at Antipiratgruppen næppe ville elske hans hjemmesider.

- Selv tror jeg, at fildeling er noget, som vil gavne verden. Jeg synes, at de organisationer, som er berørt, må finde en vej til at tilpasse sig den ny teknologi, siger Kari Holmgeirsson.

Det forandrer dog ikke, at han set i bakspejlet fortryder, at han kastede sig ud i henvisninger til fildelingstjenesterne.

Og han må konstatere, at han under ingen omstændigheder kan betale den erstatning, som Antipiratgruppen forlanger af ham.

Hvad der videre skal ske, afhænger derfor af, hvordan Antipiratgruppen vil stille sig.

Kari Holmgeirsson er selv indstillet på at forsøge at få et forlig. Hvis Antipiratgruppen omvendt fastholder et millionkrav imod ham, vil han måske forsøge sig ved domstolene, hvor han grundlæggende stadig mener at have en god sag - trods nederlaget i fogedretten.

Imens undrer han sig over, at forbilledet for hans egne tjenester, sharereactor.com, kan have hundredtusindvis af daglige brugere, uden at myndighederne kommer efter den.

Relevante links

Antipiratgruppens pressemeddelelse

Emule-portalen.com, hvor Kari Holmgeirsson selv beskriver sagen for sine brugere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere