Kombinationen af IT og offentlige projekter har fået ry for at ende i forsinkelser og overskredne budgetter. Men det kan også ende i fryd og gammen.
En webløsning til Sikkerhedsstyrelsen er kommet så godt fra land, at den vil have tjent sig hjem på 80 dage, mener styrelsen.
Det er Sikkerhedsstyrelsens nye digitale indberetningssystem til el-eftersyn, som åbnede i maj, der kan ende med at blive en solstrålehistorie.
Fra maj blev det lovpligtigt at lave el-eftersyn ved salg af ejerboliger i Danmark. Derfor fik styrelsen lavet et elektronisk indberetningssystem for el-installatørerne. Den digitale selvbetjeningsløsning, EEweb, kan bruges på tavlecomputere og bærbare pc'ere, så installatørerne kan få indbereningen overstået, mens de stadig er hos kunden.
Sikkerhedsstyrelsens succesfulde webløsning er dog langt fra så kompleks som skrottede Polsag og andre tværfaglige it-løsninger i det offentlige, som de seneste år er endt i problemer eller forsinkelser.
6000 på 20 dage
På kun 20 dage modtog styrelsen uden problemer 6000 rapporter. Hvis den rate fortsætter, har EEweb tjent sine udgifter hjem på 80 arbejdsdage. Styrelsen opkræver gebyr per indrapporterede rapport.
Det er webbureauet Dwarf, der har fået opgaven med at opsætte løsningen, som er lavet i Drupal. Efter en positiv intro-periode tør chef for forretningsudvikling Magnus Barsøe hos Dwarf godt sætte fingeren på, hvad der har gjort EEweb til en succes.
"Mange offentlige selvbetjeningssystemer ender med at sprænge både budget og deadline, fordi man udvikler unikke applikationer fra bunden. Man laver Word eller Excel hver gang. Vi tog i stedet udgangspunkt i en gennemprøvet webteknologi, og brugte vores erfaring med Drupals fleksible ramme til at opfylde det konkrete behov. Det reducerede risikoen i projektet og sparede penge i budgettet," siger Magnus Barsøe.
Han mener også, at succesen kommer fra at have tænkt brugernes dagligdag ind i systemet fra starten og lave et papirløst indberetningssystem, som passede i elinstallatørernes hverdag.
Han mener også, at valget på et open source system uden licenser har åbnet op for at bruge flere ressourcer på usability, brugertests og design.