De nybagte Sonofon-ejere i norske Telenor vil sørge for, at danskerne kommer til at kende den mobile datateknologi Edge (Enhanced Data for GSM Evolution).
Telenor blev nemlig efterladt i et dansk tomrum, da amerikanske Bellsouth nægtede at være med til at byde på en dansk 3G-licens. Nu har Telenor købt amerikanerne ud af Sonofon, og nordmændene kæmper straks for at få strategien på plads.
Morten Karlsen Sørby fra Sonofons bestyrelse er dog ikke alt for ked af det med 3G-licensen. Han har nemlig sparet en lille milliard kroner på licensen og tre milliarder kroner på at udbygge et 3G-netværk, som han ikke forventer, at der bliver brug for et godt stykke ud i fremtiden.
- 3G bliver ikke kommercielt i løbet af kort tid. Det er tale og ikke tjenester, som driver mobilmarkedet, konstaterer han med henvisning til, at hvis kunderne skal investere i 3G, skal netværket levere mere end blot telefonsamtaler og SMS, siger han.
Desuden er Telenor og Sonofon så heldig, at de største producenter af mobiltelefoner ser ud til at satse mere på Edge end på 3G. Det betyder, at der efter alt at dømme snart bliver flere smarte Edge-telefoner end 3G-telefoner at vælge mellem, og udbuddet af telefoner er afgørende for mobilselskabernes succes.
Hurtigere end GPRS
Sonofon er også heldig, fordi Edge er langt, langt billigere at komme i gang med end 3G. Edge kører nemlig, ligesom den nuværende datateknologi GPRS, på de eksisterende mobilnetværk.
Begge teknologier sørger for, at kundernes mobiltelefoner hele tiden er koblet på netværket, så brugerne vil ikke opleve stor forskel på de to teknologier - bortset fra på ét punkt: Hastigheden. Mens GPRS kun i yderst sjældne tilfælde kommer over hastigheden med et analogt modem på fastnettet, så er Edge tættere på at snuse til de 384 kbit/s, som i dag er tophastigheden i 3G-netværk.
- Jeg tror, at vi vil kunne tilfredsstille kundernes behov med Edge, siger Morten Karlsen Sørby.
Han er dog i gang med at brygge på en 3G-strategi, men vil ikke svare direkte på spørgsmålet, om Telenor har brug for en dansk 3G-licens. Til gengæld ligger det klart, at Sonofon drøfter samarbejde med de fire konkurrenter med en 3G-licens, TDC, Orange, Telia og 3.
- Alle snakker med alle i denne branche, siger Morten Karlsen Sørby uden at ville uddybe.
Et højdepunkt
Telenor-direktøren lægger i øvrigt ikke skjul på, at han havde en af sine mest udfordrende dage nogensinde 4. september 2001, dagen før budene skulle være indleveret til den danske 3G-auktion.
Hele den nat sad Telenor og Bellsouth til møde og drøftede 3G, men kunne ikke blive enige. Det endte med, at Sonofon ikke selv bød på en licens, men det gjorde Telenor i stedet selv, uden dog at få licensen.
- Det var en nat med svedige hænder, hvor jeg fik stor erfaring - et af højdepunkterne i min professionelle karriere, som Morten Karlsen Sørby udtrykker det.
Intet under, at han i dag siger, at to kan tage mange beslutninger sammen, men et en kan tage endnu flere.