Sonofon på norske hænder

Det norske teleselskab Telenor har købt de resterende 46,5 procent af mobilselskabet Sonofon for godt tre milliarder kroner kontant. Dermed kan Sonofon formodentlig lægge ejerstriden bag sig.

For to et halvt år siden var Sonofon godt 24 milliarder kroner værd. I dag er værdien faldet til en fjerdedel, godt 6,6 milliarder kroner.

Begge værdier er baseret på, hvad det norske teleselskab Telenor betaler for at købe Sonofon. I 2001 var sælgeren af 53,5 procent af aktierne GN Store Nord, som scorede 12,9 milliarder kroner.

Nu køber Telenor så de resterende aktier af amerikanske Bellsouth. Prisen er denne gang godt tre milliarder kroner, som nordmændene betaler kontant.

Telenor og Bellsouth har været længe om at finde frem til det beløb. De har været rygende uenige om Sonofon længe, og striden brød ud i lys lue i efteråret 2001. Da ville Bellsouth ikke være med til, at Sonofon bød på en dansk UMTS-licens. I stedet indleverede Telenor sit eget bud, uden om Sonofon, men blev sorteper i den danske 3G-auktion.

Flere medier mente også at vide, at Sonofon-direktør Ulrik Bülow tidligere i år forlod sin post, fordi striden mellem Bellsouth og Telenor forhindrede ham i at udvikle Sonofon. Hans afløser er endnu ikke fundet.

Direktøren for Telenor Mobile, Arve Johansen, anser de skandinaviske lande for at udgøre et fælles mobilmarked, siger han i en pressemeddelelse.

- Sonofon udgør en vigtig strategisk brik for Telenor i regionen, fastslår han.

Telenor fremhæver også, at Sonofon har den højeste omsætning per kunde af de danske mobilselskaber, og at det er lykkedes at forsvare positionen trods hård konkurrence.

Sonofon har skåret ned på antallet af medarbejdere flere gange, og i pressemeddelelsen om købet antyder Telenor, at det kan fortsætte. Topchef Jon Fredrik Baksaas regner med at kunne forbedre overskuddet yderligere, og han anslår synergierne mellem Telenors mobilselskaber i Skandinavien til at udgøre omkring en milliard kroner om året regnet efter den såkaldte NPV-metode. Nu er her er synergierne meget mindre. Jon Fredrik Baksaas specificerer ikke, hvori synergierne består.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere