Lørdag den 9. august skete det igen. Velorganiserede tyve slog til mod et pakhus i Paris, der viste sig ikke at være sikret tilstrækkeligt mod de professionelle bander.
Danske Comitel, der distribuerer mobiltelefoner, mistede ved tyveriet i Paris 3200 mobiltelefoner fra Nokia og Samsung. Den samlede værdi var over 5,5 millioner kroner.
Ejer Peer Kølendorf behøver dog ikke at ærgre sig alt for meget, for forsikringen dækker. Denne gang.
Det var dog ikke tilfældet for fem år siden, da Comitel fik stjålet Ericsson-telefoner for fem millioner kroner fra et britisk pakhus. Forsikringsselskabet benyttede, hvad Peer Kølendorf betegner som et hul, til at slippe for at betale.
Inddæmmer risikoen
Peer Kølendorf, som ofte handler med store partier af mobiltelefoner, vil gerne sikre sig mod, at et tyveri kan trække hele selskabet ned. Derfor er han ved at splitte forretningen i to, så den internationale handel med mobiltelefoner ikke kan trække resten af det danske selskab med i afgrunden, hvis uheldet skulle være ude.
- Vi inddæmmer risikoen, hvis det skulle ske, at vi får stjålet mobiltelefoner for 20 millioner kroner, og forsikringen ikke vil dække, fortæller Peer Kølendorf.
- Vi er i en risikofyldt branche. Det er ligesom at handle med guld og ædelstene. Mobiltelefoner er meget let omsættelige og kan bruges i store dele af verden, forklarer han.
Ifølge Peer Kølendorf er tyverier og røverier en risiko, som alle grossister i mobilbranchen må leve med. Selv dækker han sig ligesom de andre selskaber i branchen ind med en forsikring, der for hans selskab løber op i to millioner kroner om året.
Dangaard: Kun få indbrud
Comitel omsatte sidste år for 1,2 milliarder kroner og er et af tre store danske selskaber, som handler med mobiltelefoner internationalt. De to andre, sønderjyske Dangaard og Tel-Ka fra Middelfart, har ikke de samme problemer med tyverier.
Dangaard har egne selskaber og lagre i alle de lande, hvor distributøren opererer, men oplever ikke tyverierne som noget stort problem.
- Selvfølgelig har vi indbrud på vores lagre engang imellem, men de er godt sikret med videoovervågning og røg, der vælter ud, når nogen tiltvinger sig adgang, forklarer koncerndirektør Michael Køehn Milland.
Ekstrem sikkerhed
Tel-Ka har været udsat for ét røveri, da en lastbil i 2000 blev "kidnappet", som direktør Per Olsen udtrykker det", på Lolland-Falster.
- Sikkerheden er ekstrem. Vognmændene, der kører med mobiltelefoner, skal have satellitovervågning og panikknapper. Vi benytter kun lagre med høj sikkerhed, som er godkendt af forsikringen, fortæller han.
Ifølge Per Olsen er problemet med mobiltyverierne størst i Europa, fordi telefonerne her fragtes på landevej. Hvis de bliver sendt til andre verdensdele, sker det med fly, og modtagerne afhenter selv varerne i lufthavnen.
Sporingssystem ikke tilstrækkeligt
De tre store danske mobilgrossister er dog enige om én ting: Mobiltelefonernes indbyggede sporingssystem afskrækker ikke tyve og røvere.
Mobiltelefonerne er ellers udstyret med et unikt nummer, EMEI, og det nummer kan efterlyses via et centralt register, som bliver drevet fra Irland. Når brugeren af en stjålet telefon går på et mobilnet, modtager mobilselskabet en alarm og kan derefter spore telefonen.
Ifølge Peer Kølendorf er der to problemer med det system. For det første kan de professionelle kriminelle ændre EMEI-nummeret i mange telefoner. For det andet er der lande i blandt andet Østeuropa, Mellemøsten og Asien, hvor mobilselskaberne ikke er tilmeldt registret, og hvor telefonerne derfor kan benyttes risikofrit. Mange stjålne mobiltelefoner finder vej til de lande.