Danmark er igen under beskydning fra hacker-grupper, der konkurrerer om at efterlade deres visitkort på flest mulige hjemmesider.
Alene siden 1. november er mere end 150 danske hjemmesider blevet ramt af hackerne, der har udskiftet forsiden og erstattet den med deres eget budskab. Det kaldes også webgraffiti eller på engelsk mass defacement.
De fleste af de ramte hjemmesider tilhører private, foreninger eller mindre virksomheder.
Det seneste år har hackerne igen og igen hjemsøgt danske hjemmesider, som er blevet lagt ned i hundredvis. Ofte har der været tale om et enkelt webhotel, som hackerne har tvunget sig ind på for derefter at udskifte forsiden hos alle kunderne.
De sidste par dage er flere webhoteller blevet ramt. Alene de største angreb omfatter fire webhoteller, viser optegnelser på webstedet Zone-H.org, som holder styr på hackernes misgerninger.
Zone-H's arkiver viser desuden, at lande som Sverige og Norge ikke døjer med hackerangreb i nær samme omfang som Danmark.
Umiddelbart er skaderne ved web-graffiti meget begrænsede, idet forsiden som oftest kan genskabes på kort tid ud fra en backup. Men derfor er der ingen grund til at grund til at tage let på angrebene, advarer kommunikationschef Claus Fonnesbech fra sikkerhedsfirmaet Protego.
- Når først hackerne har mulighed for at komme ind på et webhotel og foretage et mass defacement, så kan de i langt de fleste tilfælde også komme videre. Så lige pludselig handler det ikke om at udskifte forsider, men derimod om, at hackerne udnytter harddisk-plads eller båndbredde på webhotellet eller hos en af kunderne. Det har vi set flere eksempler på, forklarer han.
Claus Fonnesbech ser ingen tegn på, at hackerne bevidst går efter danske websteder.
- Men når de først har været ét sted, så spreder det sig, konstaterer han.
Claus Fonnesbech mener, at den eneste måde, som danskerne kan sikre sig mod hackerne på, er at stille krav til deres webhotel om, at sikkerheden er i orden.