Artikel top billede

Danmarks årsag til ACTA-støtte: "95 procent af alle musik-downloads er ulovlige"

Handelsminister Pia Olsen Dyhr bruger
tre år gammelt IFPI-materiale som grundlag for Danmarks tilslutning til ACTA.

Selv om lovlige streaming-tjenester som Spotify, Wimp, TDC Play inden for de seneste år har vundet stærkt fodfædste herhjemme og i udlandet, er det officielle Danmark af den formodning, at der stadigt downloades ulovlig musik i meget stor stil.

Den formodning blev brugt som argument for, at Danmark tilsluttede sig den kontroversielle antipirat-traktat ACTA.

Da handelsminister Pia Olsen Dyhr i fredags i et samråd i Europaudvalget skulle gøre rede for baggrunden for Danmarks tilslutning til traktaten, fortalte minisiteren om et af argumenterne for at øge indsatsen mod piratkopiering.

"Man skal være opmærksom på, at...jeg tror, 95 procent af al den musik, der bliver downloadet på nettet, bliver downloadet ulovligt," lød det fra handelsministeren.

(Se video fra samrådet her - spol frem til 14:10:50)

Den formelle danske ACTA-beslutning blev blandt andet baseret på en rapport om piratkopiering fra april 2011, som Kulturministeriet har udfærdiget.

Denne rapport er i store træk baseret på materiale fra Rettighsalliancen, og angiver piratproblemet som "meget stort", siger embedsmænd med kendskab til forløbet til ComON.

Ministerens påstand om det meget høje tal for ulovligt musikdownload stammer dog ikke fra hendes embedsmænd, men er tilsyneladende hentet direkte fra interesseorganisationen IFPI.

Diverse medier, blandt andre DR, citerede for et år siden en pressemeddelelse fra IFPI, hvor tallet 95 procent for mængden af ulovlige musikdownloads blev nævnt. Tallet er gennem de seneste tre år blevet anvendt ved skiftende lejligheder af IFPI-talsmænd og i materiale fra organsationen. Så vidt ComON kan konstatere, blev det første gang fremlagt i IFPIs årsrapport for 2009.

Skepsis over for estimater

"(Ved at) sammenligne separate studier i 16 lande over en tre-årig periode, anslår IFPI, at over 40 milliarder filer blev delt ulovligt i 2008. Det giver en piratkopierings-rate på 95 procent," stod der i en pressemeddelse dateret 16. januar 2009 fra organsiationen.

Da IFPI er en interesseorganisation med store økonomiske interesser på spil, bør man være skeptisk over for alle tal, organisationen kommer med - og så meget desto mere skeptisk, når organisastionen "anslår" omfanget af noget, pointerede flere iagttagere, blandt andre Reuters-bloggeren Felix Salmon.

Han skrev om sagen i september sidste år, da 95-procent-påstanden atter var dukket op, denne gang i en artikel i New York Times.

Bloggen fik en reaktion fra IFPIs talsmand Alex Jacob, der forklarede, at tallet 95 procent for ulovligt musikdownload sikkert holdt stik stadigvæk i 2011, selvom mængden af lovlige musiktjenester på nettet var øget.

IFPI talsmandens pointe var blandt andet, at lavere estimater for mængden af ulovlige downloads i England og New Zealand (henholdsvis 76 og 80 procent) opvejedes af estimatet for Kina, hvor IFPI anslår, at "pirat-raten" er 99 procent.

ComON ville gerne have spurgt handelsminister Pia Olsen Dyhr, om hun finder det klogt at basere Danmarks tilslutning til ACTA på tre år gamle tal fra en meget lidt upartisk interesseorganisation, men desværre var ministeren ikke at træffe da hun er taget på skiferie.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere