"Vi støtter ACTA".
Dansk Journalistforbund gav i går sin støtte til handelstraktaten ACTA. En traktat som er blevet voldsom kritiseret, efter Danmark og 21 andre lande underskrev i januar.
"Vi synes, det er en god idé. ACTA regulerer for nogle ting, som på verdensplan trænger til regulering. Samtidig bider vi mærke i, at regelsættet ikke betyder ændringer i forhold til, hvordan vi gør tingene i Danmark. De ting, som ACTA skal regulere, er i forvejen reguleret i Danmark," siger næstformand i DJ Lars Werge.
Udmeldingen og artiklen resulterede i en eksplosion af kommentarer fra journalister, der ikke deler fagforbundets opfattelse af, at ACTA er en god idé. For eksempel:
"En smule debat inden DJ indtager en sådan holdning, havde været på sin plads."
"DJs reaktionære opfattelse af ophavsret som en uangribelig, ensartet størrelse viser en himmelråbende mangel på indsigt i virkeligheden online"
"Det er provinsielt. Det er dumt. Og det er pinligt I er så ensidige og ureflekterede - og direkte lukker ørerne for relevant kritik - når det kommer til den der nær-religiøse ophavsretslinie i har lagt"
Kritikken får nu næstformanden til at ændre sin støtteerklæring.
Det var ikke det, jeg mente
Næstformand Lars Werge beklager nu udmeldingen.
"Når jeg mandag valgte at udtale mig, var det på baggrund af opfattelsen af, at ACTA regulerer for ophavsret; det er en klar mærkesag for DJ, og som sådan på linje med tidligere udmeldinger fra forbundets politikere....Men jeg skal gerne medgive, at ACTA rummer mange flere spørgsmål og meget mere tvivl, end mine meldinger gav udtryk for," skriver han i et notat og tilføjer, at det udelukkende skulle opfattes som hans personlige holdning - ikke forbundets.
Flere kritikere synes, at det er forkert, at DJ melder en holdning ud, når der ikke har været en debat omkring det først. Udmeldingen fra DJ og næstformanden læner sig i stedet op af Rettighedsalliancens betragtninger om ACTA. Journalistforbundet er medlem af Rettighedsalliancen.
Næstformanden har via kritikken fået øjnene op for, at ACTA handler om mere end ophavsret.
"...jeg har i løbet af de seneste timer indset, at ACTA er meget mere end dette. Og selv om ytringsfrihed og ophavsret i nogle tilfælde kan kollidere, så må DJ's støtte til ophavsret ikke tolkes derhen, at vi ønsker at stå i vejen for ytringsfriheden og den frie dialog".
Debatten om de mulige ulemper og følgevirkninger fortsætter andre steder. I Bulgarien protesterer internetleverandører mod ACTA, og Læger Uden Grænser hævder, at ACTA kan begrænse muligheden for medicin til fattige lande.