Elselskab med trådløst superbredbånd

Elselskabet NVE har udskilt sit bredbåndsselskab, der lægger optiske fiberkabler helt ud til kunderne, i et selvstændigt selskab. Den tidligere direktør for Bredbandsbolaget står i spidsen, og han har opbakning til også at forsøge sig med trådløse opkoblinger.

For tre år siden prædikede Claus Bülow Christensen bredbånd og interaktive tv-tjenester, da han blev udnævnt til den første direktør for det dengang højtflyvende, svenske Bredbandsbolaget.

Det svenske bredbåndsselskab endte med at brænde milliarder af kroner af og overlade den danske forretning til ledelsen, men Claus Bülow Christensen bliver nu givet endnu en chance for at bevise visionernes levedygtighed.

Det nordvestsjællandske elselskab NVE har hyret ham til at stå i spidsen for en bredbåndssatsning, der er enestående i den danske telebranche. NVE lægger nemlig optiske fiberkabler, der giver mulighed for superbredbånd med hastigheder mindst 50 gange hurtigere end ADSL, ud til kundernes hjem.

NVE vil levere et mix af både telefoni, bredbånd og tv-tjenester, fuldstændig som Bredbandsbolaget havde ambition om.

- Tiden har ændret sig

Alligevel er NVE's koncernchef, Jesper Hjulmand, ikke bange for, at Claus Bülow Christensen gentager fortidens fejltagelser.

- Tiden har jo ændret sig, og vi har en tæt styring med respekt for midlerne, siger el-direktøren.

- Claus repræsenterer en kompetence og et stort netværk, som vi har brug for, tilføjer han.

Jesper Hjulmand har netop udskilt bredbåndet i et nyt selskab med navnet FTH Anlæg, der referer til markedsføringen af fiber til hjemmet.

Jesper Hjulmand vil ikke ud med, hvor store summer NVE har tænkt sig at skyde i det nye bredbåndsselskab. Men han afviser, at der er tale om flere hundred millioner kroner. NVE har dog også skudt penge i et selskab, der skal binde landsdelene sammen, Nianet, som har investeret 50 millioner kroner i at købe det danske netværk af konkursboet efter grossistteleselskabet KPNQwest.

Forventer trådløst produkt

FTH Anlæg skal dog ikke udelukkende basere sig på fiberkabler, som kræver dyrt gravearbejdet at installere. Det er ellers humlen, når elselskaberne går ind i telebranchen, fordi de i forvejen graver strømkabler ned og dermed kan reducere udgifterne.

Mange af NVE's 120.000 kunder er sommerhuse, og dem er Jesper Hjulmand klar til at dække med trådløse forbindelser. NVE har allerede testet forskellige trådløse teknologier, men endnu kan ingen af dem yde tilstrækkeligt båndbredde til at overføre tv-signaler - i hvert fald ikke til en realistisk pris.

- Men udviklingen går hurtigt, og jeg forventer, at vi kommer med et trådløst produkt, som vil være interessant i de tyndt befolkede områder, fortæller NVE-direktøren.

Indtil videre har elselskabets bredbåndssatsning koncentreret sig om områdets største by, Holbæk, men Jesper Hjulmand vil ikke ud med, hvor mange kunder der har sagt ja til bredbåndstilbuddet. "Nogle tusinder" er alt, hvad han siger.

NVE har dog også ambitioner om at sælge sine bredbåndstjenester i resten af landet, men ifølge direktøren kommer det hovedsageligt til at foregå via partnere, for eksempel de lokale elselskaber.

Ifølge Jesper Hjulmand investerer NVE ikke mere i en bredbåndskunde, end det er tjent hjem i løbet af et par år, lige så lang tid som han forventer, at det tager, inden bredbåndsselskabet bliver rentabelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere