Computer Associates klar til at masse-hyre

Computer Associates danske selskab har klaret sig forrygende gennem IT-branchens kriseår. På tre år er et underskud på 102 millioner kroner vendt til at overskud på 91 millioner kroner. Forretningen drøner videre derudaf, og direktøren regner med at kunne fordoble omsætningen i løbet af få år. Så han får også brug for flere medarbejdere.

De ser ud til at have fortjent en ferie med hele familien og alt betalt på Hawaii eller et tilsvarende eksotisk rejsemål, medarbejderne i den nordiske afdeling af Computer Associates, som har hovedkontor i Holte nord for København.

Deres indsats for det amerikanske softwareselskab lyser op på en ellers overskyet IT-himmel, og de har i den grad vendt, hvad der for blot to et halvt år siden lignede en synkende skude.

Men betalt ferie bliver der ikke tid til, fastslår deres chef, administrerende direktør Per Kogut.

Gennemsnitsløn: 930.000 kroner
Og skal hans folk ud at rejse, burde de nok også kunne betale billetten selv. Deres i forvejen høje løn fik nemlig et nyt tak opad i seneste regnskabsår, fordi en del nyder godt af provision, når det går fremad.

Således honorerede Computer Associates sidste år de 346, heraf 130 i det danske moderselskab, ansatte i Norden med 930.000 kroner hver i gennemsnit.

Men højere løn eller ej, Per Kogut er godt klar over, at han er ved at have vredet så meget ud af dem, som det kan lade sig gøre.

- Vi præsterer 20 til 30 procent mere med ti procent færre folk, som han udtrykker det.

Omsætningen skal fordobles

Nu går direktøren efter at fordoble omsætningen i det nordiske selskab i løbet af tre til fem år, en målsætning han finder absolut realistisk. Men så skal der flere medarbejdere til.

- I løbet af de næste 12 til 36 måneder, måske endda tidligere, vil vi nok ansætte yderligere 100 medarbejdere, siger Per Kogut.

Det vil i givet fald bringe Computer Associates tilbage til samme mandskabsstyrke, som selskabet havde i 2000, inden dotcom-boblen brast.

Per Kogut, der i går, tirsdag, gennemførte interview med to kandidater til job i virksomheden, har ikke tænkt sig at vente med at skrive under på ansættelseskontrakterne, hvis de rigtige folk banker på hans dør.

Overskud på mindst 120 mio. i vente
Han har skabt sig den økonomiske frihed til at kunne handle med det samme, hvis der viser sig en mulighed i markedet. Computer Associates har nemlig lige afleveret et af de mest opsigtsvækkende regnskaber i den danske IT-branche til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Omsætningen steg med næsten en femtedel til knap 900 millioner kroner i regnskabsåret, der sluttede med udgangen af marts. Der er fremgang over hele linien, selv om ledelsen i sin beretning fremhæver, at en ændret kontrakt med det norske teleselskab Telenor, der står for en tredjedel af omsætningen i Norge, førte til et lidt lavere salg i forrige regnskabsår og dermed større procentuel stigning nu.

Computer Associates Scandinavia A/S Årsregnskab
Millioner kroner2002/032001/02
Omsætning891,2747
Resultat af primær drift (EBIT)189,366
Resultat før skat 149,329,5
Resultat90,718,2
Egenkapital68,9-34,3
Antal ansatte346364
Overskuddet tog et tigerspring fra 18 til 91 millioner kroner. Det skal sammenlignes med, at Computer Associates tabte 102 millioner kroner i Norden for blot tre år siden. Og så skal det lige bemærkes, at den første udgiftspost i regnskabet er royalties til den amerikanske ejer, som sidste år scorede en lille kvart milliard kroner på den konto.

Desuden er det værd at bemærke, at Per Kogut har gjort sit for at holde overskuddet nede. Han har nemlig taget en goodwillafskrivning på knap 43 millioner kroner sidste år. Nu er der kun godt 16 millioner kroner tilbage i bogført goodwill i det nordiske selskab, så den afskrivning vil ikke belaste regnskabet de kommende år.

Derfor tør ledelsen også love, at overskuddet næste år stiger med yderligere 30 til 40 millioner kroner.

- Og vi skal performe virkeligt dårligt for ikke at nå det mål, siger en selvsikker direktør.

Har holdt på de store kunder
Per Kogut henviser blandt andet til, at Computer Associates i april landede en ordre på 200 millioner kroner, der er medvirkende til, at selskabet allerede ligger et stykke foran budgetterne.

Den store ordre er symptomatisk for Per Kogut, som har satset konsekvent på sine storkunder. Han har dedikeret halvdelen af sine folk til at servicere de eksisterende kunder, for også hos Computer Associates er det sådan, at 20 procent af kunder genererer 80 procent af salget.

- Når der ikke er vækst i et marked, så begynder selskaberne at gå på strandhugst efter hinandens kunder. Men det er lykkedes os at fastholde alle de store kunder, forklarer direktøren.

Bedre betjening i software-supermarkedet
Samtidig lægger han vægt på, at Computer Associates er "blevet bedre til at forklare, hvad der er på hylderne i software-supermarkedet", som han udtrykker det.

Per Kogut henviser til, at det amerikanske selskab i årevis forfulgte en aggressiv opkøbsstrategi. Det gav over 1000 forskellige produkter i sortimentet. Nu har Computer Associates inddelt dem i seks varemærker og forretningsenheder med hver deres fokus.

Endelig mener direktøren, at Computer Associates har haft et forspring i markedet ved at tilbyde kunderne at betale licens for deres software fra måned til måned. Kunderne har derfor ikke behøvet forpligte sig til en stor investering for at handle med selskabet.

- Nu har vi en mulighed for at rykke op i hierarkiet, fra at være en leverandør af en nødvendig teknologi til at blive en værditilførende partner, siger Per Kogut.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere