IBM i milliard-aftale med Nordea

320 danske IT-medarbejdere i Nordea skifter arbejdsgiver, når Nordens største pengeinstitut indgår en ny aftale til 16,6 milliarder kroner om IT-drift med IBM. Aftalen skal sikre besparelser, selv om mængden af IT-transaktioner fortsætter i vejret.

IBM og Nordea har sat værdi på den hensigtserklæring om IT-drift, som Nordens største pengeinstitut og verdens største IT-selskab skrev under på i maj.

Det er store tal, de jonglerer med, efter de har skrevet en aftale om at oprette et fælles selskab til IT-drift under. I alt skal det fælles selskab drive IT-systemer for 16,6 milliarder kroner de næste ti år.

Nordeas IT-direktør, Jarle Haug, anslår, at aftalen omfatter drift af næsten 90 procent af alle IT-installationer eller 45 procent af bankens samlede IT-aktiviteter. Udvikling er slet ikke med.

Overtager 320 danske IT-folk

320 medarbejdere i Nordeas IT-afdeling i Taastrup vest for København kommer med over i det delvist IBM-ejede selskab. I alt arbejder der omkring 1000 IT-folk i Nordea i Danmark.

Ifølge Jarle Haug er der ikke lagt op til fyringsrunder i forbindelse med outsourcingen til IBM.

- Der bliver ingen kollektive nedbemandinger i de første to år. Men det bliver op til joint venturet fremover at optimere driften, siger han.

IBM overfører også egne medarbejdere til de kommende driftscenter, der skal ligge i Sverige. Langt de fleste danske medarbejdere får dog lov til at bevare Taastrup som deres arbejdssted.

Besparelser trods store investeringer

Nordea har ét hovedsigte med aftalen med IBM - besparelser. Jarle Haug vil ikke sætte tal på, hvor store de bliver, heller ikke selv om ledelsen tidligere har svoret at ville skære 20 procent af IT-omkostningerne.

I stedet henviser Nordea til, at der bliver tale om besparelser, selv om der skal investeres store summer i det nye driftsselskab.

- Samtidig forventer vi, at volumen i vores IT-drift stiger mellem 20 og 25 procent. Samtidig har vi stadig afskrivninger på vores nuværende udstyr, og alligevel bliver der tale om besparelser, fastslår Jarle Haug.

Nordea skal ikke betale en fast pris for sin IT-drift i det nye selskab. Prisen afhænger af, hvor mange transaktioner der ryger igennem selskabets systemer.

Samtidig bliver både netværksteknologier og pc'er standardiserede for at holde omkostningerne nede.

Danske Bank-nedbrud uden betydning

IBM fik skylden, da Danske Banks IT-systemer var ude af drift en måned i marts. Den episode har Jarle Haug studeret, men han afviser, at den har betydning for Nordea.

- Der var tale om en fejl i IBM's software. Vores joint venture med IBM kommer til at drive systemer på alle de platforme, vi har i dag, også andre end IBM's egne, forklarer han.

IBM har indledt en storstilet satsning på finanskunder i Norden. Sidste år vandt IBM en aftale om at drive IT-systemerne for de 80 banker og sparekasser bag Sparekassernes Data Center, SDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere