Præstø - Danmarks første bredbåndsby

Sydsjællandske Præstø bliver den første by i Danmark, hvor alle indbyggerne kan komme på nettet med en fiberforbindelse, som er fem gange hurtigere end de hurtigste ADSL-opkoblinger. Det lokale elselskab og Dansk Bredbånd arbejder sammen om projektet.

Som den første by i landet får Præstø på Sydsjælland bredbånd ud til alle husstande via lynhurtige, optiske fiberkabler.

Fiberkablerne gør det muligt at tilbyde langt højere hastigheder end dagens ADSL-linier, som benytter telefonnettet.

Internetudbyderen Dansk Bredbånd sælger internetopkobling på ti megabit per sekund i Præstø, fem gange så hurtigt som de ADSL-forbindelser, hovedparten af de danske kunder kan købe.

Præstø-borgernes opkobling er vel at mærke symmetrisk, hvilket betyder, at brugerne sender data, lige så hurtigt som de modtager dem.

Hver fjerde husstand har meldt sig til

Prisen på små 400 kroner om måneden, der også inkluderer et telefonabonnement, og en oprettelsesafgift på 750 kroner har ikke afskrækket Præstø-borgerne. Ifølge Jørgen Ladegaard-Pedersen, daglig leder af elselskabet SEAS' kommercielle aktieselskab Energiservice, har omkring 25 procent af de 1600 husstande meldt sig til nettet på forhånd.

SEAS samarbejder med Dansk Bredbånd om Præstø-projektet. SEAS bestyrer det gravearbejde i byen, som er nødvendigt for at få fiberkablerne i jorden og ud til husene. Gravearbejdet er normalt langt den største investering ved nye telenet, men ifølge Dansk Bredbånds direktør, Kim Sonne, så deles de to parter nogenlunde ligeligt om etableringsudgifterne.

Jørgen Ladegaard-Pedersen vil slet ikke høre tale om, at SEAS er på vej til at blive teleselskab, sådan som den nordvestsjællandske NVE er i gang med.

- Projektet opstod, fordi vi fik en henvendelse fra Dansk Bredbånd, fortæller han.

Nødvendigt for landområder

Dansk Bredbånd, som den danske ledelse købte, da svenske Bredbandsbolaget lukkede i Danmark, etablerer bredbåndsnet i boligblokke i de store byer, hovedsageligt København. Selskabet har fået venturepenge fra børsnoterede Dansk Kapitalanlæg, og så sig om efter en mulighed for at udbrede sine produkter uden for storbyerne.

- Teleselskaberne fokuserer ikke meget på bredbånd i yderområder. Men der er en interesse i hele landet for at sikre bredbåndsforbindelse. I nogle tilfælde er bredbånd en betingelse for at få tilflyttere til landområder, forklarer Jørgen Ladegaard-Pedersen.

Da Dansk Bredbånd havde præsenteret ham for bykonceptet, kom han selv med sine ideer til, hvordan det kunne bredes ud på landet. Valget faldt på Præstø som forsøgsby, fordi blandt andre politikerne viste stor entusiasme og tolerance, når det gælder generne ved gravearbejdet. Kommunen har derimod ikke sat penge i bredbåndsprojektet.

- Vores tanke var, at hvis vi kan hjælpe med egnsudvikling, så vil vi gerne se på det, forklarer Jørgen Ladegaard-Pedersen.

Byerne står i kø

For SEAS er det vigtigste dog at få fiberkabler ud til alle transformerstationer, for dermed bliver styringen af elnettet bedre. Men det er ikke rentabelt at grave kablerne ned til alle transformerstationer, med mindre der som i Præstø også er andet at udnytte dem til.

- Flere byer har kontaktet os og spurgt, om de kan få lov til at blive de næste til at få rullet fiberkabler ud, blandt andet nogle på Lolland-Falster, fortæller Kim Sonne fra Dansk Bredbånd.

Det er slet ikke sikkert, at projektet kommer videre. Jørgen Ladegaard-Pedersen fastslår, at SEAS endnu ikke har truffet beslutning om at gå videre end Præstø. Første fingerpeg skal et bestyrelsesmøde senere på året give, og bestyrelsen indstilling afhænger helt af, hvordan det går med økonomien i det første projekt.

- Vi kommer helt sikkert ikke til at grave på hele Sydsjælland, men vi kan måske tage nogle områder, siger SEAS-chefen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere