Artikel top billede

Tom skærm og manglende internet har længe mødt passagererne i Københavns gule busser. Men nu har Arriva fundet en ny leverandør.
Foto: Mermaid.

Gratis Wi-Fi tilbage i Københavnske busser

Efter måneders fravær af gratis internet i busserne er Arriva klar med ny løsning til pasagerer, der vil surfe på rejsen. Læs hvordan det virker her.

Passagerer i en række af Københavns gule busser har siden september været uden gratis internet på rejsen, fordi den trådløse WiMax-forbindelse til busserne blev slukket som en følge af ButlerNetworks konkurs.
 
Men nu har busfirmaet Arriva fået en ny løsning med gratis internet klar til passagerer, der vil surfe på rejsen. Samtidig bliver løsningen udbredt til langt flere busser og ruter i Hovedstaden.
 
Det fortæller Jan Crone, der er forretningsudvikler hos Arriva. 

3G i stedet for WiMax 

Med den nye løsning bliver bussernes antenner igen i stand til at få forbindelse med internettet. Men i stedet for WiMax-teknologien bliver det mobilt bredbånd via 3G som forbinder busserne med internettet.

Inde i busserne videreformidles internetforbindelsen til passagerernes computere og mobiltelefoner ved hjælp af trådløst internet.
 
Arriva har indgået en aftale med firmaet Mermaid, der i forvejen står bag en lignende løsning i DSB's S-tog. Aftalen indeholder en garanti for, at udstyret i omkring 300 busser vil fungere i alle de seks år aftalen gælder.
 
Redundante Linux-maskiner styrer funktioner
Den trådløse internetforbindelse til passagerne er en del af en samlet it-løsning, som desuden skal styre infotainment på skærmene, automatisk positionering af bussen ved hjælp af GPS og stoppestedsannoncering ved hjælp af talesyntese. Senere skal systemet også kunne informere passagerer om korrespondance med den øvrige offentlige transport.
  
Jan Crone fortæller, at løsningen i bussen består af en Linux-baseret hovedcomputer, som styrer alle fire funktioner. Desuden har bussen en chaufførterminal, der er en mindre, Atom cpu-baseret pc med berøringsfølsom skærm, der kan styre skiltning af bussen og højttaleropkald. De to enheder er indbyrdes forbundet og derfor redundante.
 
"Hvis den ene computer skulle fejle, så tager den anden over på de to funktioner, som er vitale for bussen," siger Jan Crone, der forklarer, at busserne ikke må køre uden, at disse funktioner virker.  
  
Han  fortæller, at man har valgt Linux af hensyn til muligheden for at kunne optimere systemet til at fylde mindst muligt og reducere kravet til eksempelvis hukommelse.
 
Opfylder krav til hårdt miljø
Begge enheder opfylder internationale krav til montage i køretøjer og brug i hårdt terræn og er desuden beskyttet mod overspænding ved opstart af bussen. Desuden har computerne ingen bevægelige dele.
 
"Det er ret robust monteret, og begge computere er testet og udviklet til at opfylde internationale normer," siger han.
 
Dermed skulle computerne altså kunne modstå forhold som selv det københavnske vejnet, hvor en gennemsnitsbus hvert år tilbagelægger mellem 80.000 og 100.000 kilometer. 
 
Det er Telia, som leverer 3G-forbindelsen til Arrivas busser. Og det sker med en dækning, som ifølge Jan Crone indtil videre ikke har givet problemer på trods af høje huse og smalle stræder.
 
"Vi har valgt et abonnement med ubegrænset forbrug, således at vi ikke får problemer, hvis der skulle være flere passagerer i bussen som  finder på at downloade et eller andet på samme tid," siger Jan Crone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere