Fjerde spurt i Pentium udviklingen

Intel's nyeste processor Pentium 4 kommer på markedet i dag mandag. Processoren er optimeret til Internet surfere, så den giver hurtig afvikling af musik, grafik og video.

Hurtigere, hurtigere

Intel sender nu Pentium 4 på markedet, og Dell har allerede annonceret pc'ere med processoren. Det ventes, at flere pc-leverandører følger efter med Pentium 4 maskiner. Processoren markedsføres i første omgang til dyre PC'er til spil, multimedie og Internet.

Hurtigere og hurtigere

Intel har på flere punkter udviklet processoren, så den er mere effektiv til afvikling af multimedie ved Internet. Intel nævner i nyhedstjenesten eWeek MP3-musikfiler og Voice over IP (VoIP eller IP-telefoni) som eksempler på anvendelser, hvor Pentium 4 give brugerne bedre kvalitet, da processoren kører datastrømmene hurtigere gennem systemet. Processoren giver også en bedre håndtering af 3 dimensionel grafik.

Pentium 4 processorerne lanceres med en clock-frekvens på 1,4 - 1,5 milliarder hertz (Ghz). Så allerede fra start er hastigheden skruet kraftigt op i forhold til forgængeren Pentium III på 1 Ghz.

Det er dog ikke det eneste punkt, hvor Intel har sat hastigheden i vejret. Processoren har fået et nyt design, som Intel kalder "NetBurst" arkitektur. Det giver en optimering af processorens opbygning, som gør den hurtigere til at håndtere streaming media (multimedie), og hurtigere til at redigere audio og video. De har gjort pipeline'en for instruktioner gennem processoren dobbelt så stor. Pipeline er processorens interne buffer for de kommandoer, som er under udførelse. Processorens cache er ligeledes forbedret. Endelig er systembussens hastighed øget til 400 Mhz.

Specielt til multimedie har Intel givet processoren 144 nye Streaming SIMD instruktioner. Single Instruction Multiple Data, SIMD er instruktionerne i det ekstra instruktionssæt, som Intel oprindelig lancerede med MMX (Multi Media eXtensions) i januar 1997. I Pentium 4 bliver det udvidet yderligere.

Rambus og 850 chipset

Rambus og 850 chipset

Den lancerede Pentium 4 kræver RDRAM og Intel's nye 850 chipset på bundkortet. RDRAM er Rambus Direct RAM. Det er en teknologi for hukommelse, hvor data overføres 16 bit ad gangen, i modsætning til 8 bit i anden DRAM-teknologi (dynamic random access memory). Med en 800 megahertz frekvens, kan der overføres 1,6 milliarder bytes i sekundet.

Men indtil videre har RDRAM ikke haft det store gennembrud, og industrien arbejder på flere alternativer, som vi har omtalt i artiklen: DDR: Ikke et lukket land.

Stadig 32 bit

Pentium 4 er stadig en 32-bit processor som sin forgænger, alt imens Intel bygger den kommende Itanium kreds på 64-bit arkitektur. Desuden er Pentium 4 i første omgang konstrueret til pc'er med én processor. Også på dette punkt fastholder man det traditionelle koncept, selvom firmaet har argumenteret for dobbelt-processor systemer. Det kommer først til andet halvår næste år.

Hvem skal købe den?

I den første periode er målgruppen PC-entusiasterne, der vil betale ekstra for pc'er med Pentium 4. På længere sigt kan Pentium 4 pc'erne blive hjemmets maskine til redigering af musik, lyd og video.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere