Orange betalte for Banestyrelsens telenet

Banestyrelsen har sparet 60 millioner kroner på udbygningen af sit eget telenet på grund af sit partnerskab med Orange. Samtidig betaler det franskejede mobilselskab hvert år 3,6 millioner kroner til Banestyrelsen i leje og serviceaftaler.

Det har været en god forretning for staten at være medejer af det danske Orange-selskab, også selv om statens godt 10 procent af aktierne sandsynligvis ikke er mange håndøre værd i dag.

Det fremgår af et svar fra den konservative trafikminister Flemming Hansen til SF'eren Margrete Auken.

Hun ville vide, hvad det har kostet staten at være medejer af det franskejede Orange, der tidligere hed Mobilix.

Flemming Hansen påpeger, at Banestyrelsen, som indgik kontrakten med France Telecom, ikke tog penge op af lommen. Derimod indskød styrelsen den overskydende del af sit telenetværk.

Det havde en værdi af 90 millioner kroner, men på grund af goodwill i de glade aktiefest-dage i 1998, da kontrakten blev indgået, fik Banestyrelsen aktier i Mobilix for det tredobbelte beløb, 270 millioner kroner.

Banestyrelsen har forrentet sine penge godt, alene i kraft af sejren i en voldgiftssag for nylig. France Telecoms internetselskab, Wanadoo, tabte sagen og har betalt 151,6 millioner kroner til den danske stat for at løbe fra en aftale med mindretalsaktionærerne i Orange om at købe de danske internetkunder.

Nye detaljer

Flemming Hansen fremhæver også nogle hidtil ukendte detaljer i aftalen mellem Orange og Banestyrelsen.

Sammen har de to parter lagt optiske fiberkabler, der benyttes til datatransmission med høj hastighed, på 1.000 kilometer langs med de danske sveller. Banestyrelsens eget net dækkede i forvejen 1.300 kilometer.

Ifølge Flemming Hansen løb udgifter til entreprenører og rådgivere op i 100 millioner kroner. Orange pungede ud med hovedparten, 60 millioner kroner, og var på den måde med til at betale for, at Banestyrelsen fik et bedre telenet, som også er til gavn for jernbanedriften.

Telenettet har gjort, at Banestyrelsen kan optræde som selvstændigt teleselskab. Selskabet betjener både styrelsens egne medarbejdere og andre selskaber, der har med jernbanedrift at gøre, og teleselskabet har sparet Banestyrelsen for tre millioner kroner i telefonregning.

Desuden tjener Banestyrelsen hvert år 2,6 millioner kroner på at drive og vedligeholde Oranges del af telenetværket, ligesom Orange betaler en million kroner om året i leje for at sætte mobilsendere op i styrelsens master.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere