Net-luksusbutik videregiver ulovligt kundedata

Kunder hos Luxshop.dk modtager også tilbud fra virksomheden BusinessCollection.dk uden at have bedt om det. Det er ulovligt siger Datatilsynet.

Kunder der er tilmeldt nyhedsbrevet fra luksusbutikken Luxshop.dk modtager også e-mails med tilbud fra BusinessCollection.dk, som sælger lignende luksusvarer. Der er tale om to forskellige firmaer, hvor det ene anvender det andets kundekartotek til at markedsføre sine produkter. Det er et brud på Persondataloven og sker på trods af, at der på Luxshop.dk's hjemmeside rent faktisk står, at:

»Hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, kan du når som helst afmelde dig igen. Vi deler IKKE dine data med andre virksomheder, og vi sælger, bytter eller låner IKKE dine oplysninger ud.«

Alligevel modtager kunder hos Luxshop.dk også email-tilbud fra BusinessCollection.dk.

Luxshop.dk mener dog ikke, at der er noget galt i at markedsføre luksus-produkterne fra en anden virksomhed.

»Vi har på intet tidspunkt overtrådt gældende regler. Vi har tydeligt i vores signup-detaljer gjort opmærksom på at alle sign-ups hos os automatisk vil modtage et Business-præget tilbud fra tid til anden,« lyder det i en mail fra Luxshop til CRNs søstermedie ComON.

Men da ComON tilmelder sig nyhedsbrevet, får vi ikke at vide at vi også kan modtage tilbud fra søsterforretningen BusinessCollection, hvilket vi da heller ikke har gjort endnu. Det er heller ikke en oplysning, vi kan læse os frem til på de to firmaers hjemmesider.
Selvom de to forretninger har samme bagmand og begge sælger ret ens luksusvarer, er der tal om to selskaber, oprettet med hver sit CVR-nummer hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Kontorchef og jurist Lena Andersen fra Datatilsynet vil ikke kommentere det pågældende tilfælde, men bekræfter, at der er tale om ulovlig videregivelse, når to virksomheder deler den ene virksomheds personlige data om kunder med en andre. Og den regel gælder også, hvis samme mand står bag begge forretninger.

»Selvom to virksomheder har samme ejer, er det stadig to forskellige juridiske enheder. Ejer man to selskaber, er det derfor videregivelse,« siger Lena Andersen om at bruge samme database med emailadresser til et andet firmas markedsføring.

I en mail fra Luxshop til ComON lyder det, at Luxshop er blevet delt op i to forretninger med hver sit navn, hvor den ene sælger tøj og accessories, og den anden, under navnet BusinessCollection, tilbyder mere business-prægede produkter. Ifølge Luxshop er det kundens eget valg at tilmelde sig et mailinglisten og derfor ikke videreformidling af personlige oplysninger, når tilmeldte pludselig modtager emails fra BusinessCollection.dk.

Hos Luxshop mener man ikke, at nogen lov er brudt. Men det springende punkt er netop, at der er tale om to virksomheder, hvorfor kunderne har krav på, at Luxshop.dk beskytter ens personlige data. Også selvom forbrugeren selv har givet disse oplysninger til firmaet.

»Man skal enten give samtykke, eller have mulighed for at sige fra,« siger jurist Lena Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere