Microsoft slipper for dansk monopolsag

Konkurrencestyrelsen afviser at tage en sag op mod Microsoft, som af forbrugerne beskyldes for at have monopol på styresystemer til bærbare pc'er. Der findes alternativer, men forbrugerne ønsker selv at få Windows med i pc'erne, vurderer styrelsen.

Der bliver ingen dansk monopolsag mod softwaregiganten Microsoft, for der er mange alternativer til styresystemet Windows, konkluderer Konkurrencestyrelsen i en ny afgørelse.

Styrelsen har undersøgt forholdene på markedet for bærbare pc'er, efter at en række forbrugere og mindre virksomheder har klaget over, at pc'erne ikke kunne købes uden Windows.

Klagerne vil hellere bruge andre systemer, eksempelvis open source-styresystemet Linux.

"En indledende undersøgelse af forholdene har imidlertid vist, at der ikke er noget, der tyder på, at konkurrenceloven er overtrådt," skriver Konkurrencestyrelsen i sin afgørelse.

Derfor vil Konkurrencestyrelsen ikke gå videre med sagen.

Marked i bevægelse

Undersøgelsen er gået ud på, at Konkurrencestyrelsen har henvendt sig til leverandører og producenter af bærbare pc'er og til en række forhandlere.

"Det er styrelsens vurdering, at markedet er i bevægelse. Det viser sig ved, at det i løbet af det seneste år er blevet muligt at få leveret bærbare pc'er helt uden operativsystem," skriver Konkurrencestyrelsen videre og henviser til mærker som Aopen, Asus, Vega og @-Note.

Konkurrencestyrelsen bemærker, at Microsoft nok er dominerende på markedet for styresystemer til bærbare pc'er, men da Microsoft ikke selv producerer hardwaren, har det ikke den store betydning.

Pc-leverandørerne kan selv vælge at levere pc'erne med andre styresystemer. Licensbetingelserne siger direkte, at leverandørerne frit kan producere og sælge eksemplarer af deres hardware, som indeholder et andet operativsystem end Windows.

Lille efterspørgsel

Konkurrencestyrelsen påpeger også, at forbrugerne selv efterspørger bærbare pc'er med Microsofts styresystem.

"Udvikling, markedsføring og support af bærbare pc'er med alternative operativsystemer forudsætter investeringer, som kan være svære at få forrentet, hvis der ikke kan opnås nogen stor volumen," skriver Konkurrencestyrelsen.

Hvis køberne vitterligt efterspurgte produkter uden Windows, skulle de nok dukke op på markedet, mener styrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere