Teleselskaber til kamp mod TDC

TDC fylder for meget i det danske telelandskab, mener selskabets konkurrenter, mens IT- og Telestyrelsen mener, at konkurrencen fungerer. Selv ser TDC absolut ingen grund til, at myndighederne blander sig. Situationsrapport fra årets telekonference, Telecom 2003.

De nye danske teleselskaber løb stormløb mod det gamle telemonopol, TDC, på IDC-konferencen Telecom 2003 i København onsdag.

Selv om nogle tal viser, at telemarkedet er liberaliseret, er der langt igen, før selskaber som Telia og Tele2 føler sig ligestillede med den store konkurrent.

IT- og Telestyrelsen måtte lægge ryg til beskyldninger om manglende fokus, men styrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, hev nøgne facts frem.

- TDC's konkurrenter har de mest favorable priser i Europa, når de skal købe samtrafik hos TDC, sagde han.

Sparer op mod 100 millioner

Han fremhævede, at den nye måde at afregne telefoni på indbyrdes mellem teleselskaberne, den såkaldte LRAIC-model, umiddelbart giver TDC's konkurrenter besparelser på op mod 100 millioner kroner om året.

Konkurrencemarginen - det vil sige forskellen mellem salgs- og indkøbsprisen på et samtaleminut - er kraftigt forbedret igennem de senere år og har gjort det nemmere for de nye selskaber på markedet at tjene penge, bedyrede Jørgen Abild Andersen.

Han medgav dog, at TDC fortsat sidder på 87 procent af fastnetabonnementerne og 81 procent af ADSL-abonnementerne.

På mobilområdet er konkurrencen mere succesfuld, i det TDC her kun nyder en markedsandel på 37 procent.

Telia trængt
Telia er den trængte spiller på markedet og har lovet sine svensk-finske ejere fremover at tjene penge på alle de forretningsområder, som selskabet går ind i.

- Men myndighedernes håndtering af telemarkedet savner helhedsfokus. Markedet er liberaliseret, men det går alligevel ikke godt nok, sagde direktør Peter Bredgaard, Telia Networks.

I stedet for fokus på "bedst og billigst", der har været den danske telepolitik siden 1994, vil han have fokus på vækst og innovation.

- Lad os komme væk fra bedst og billigst - det holder ikke i længden, sagde Peter Bredgaard.

Telia har reduceret sine investeringer i Danmark, fyret tre ud af fire innovationsfolk og sat flere produktgrupper på vågeblus, fordi det ellers ikke kan lade sig gøre at tjene penge, fortalte direktøren.

De officielle tal fra IT- og Telestyrelsen peger imidlertid igen i en anden retning.

Her glædede direktør Jørgen Abild Andersen sig over, at investeringerne i det danske telemarked er vokset med rekordfart, siden markedet blev liberaliseret i løbet af 1990'erne.

- Monopol betyder stagnation. TDC's investeringer var jævne i perioden 1992-1995, men siden har selskabet fordoblet investeringerne. Samlet har markedet tredoblet sine investeringer, sagde Jørgen Abild Andersen.

I 1995 investerede TDC 2,7 milliarder kroner i telesektoren. I 2001 var tallet fordoblet til 5,3 milliarder kroner, mens konkurrenterne samlet investerede 5,5 milliarder kroner i telefoni i 2001.

Telia: Bundling er ok
Telia-direktør Peter Bredgaard hev en anden kæphest frem og argumenterede for, at mindre selskaber, det vil sige alle andre end TDC, skal have lov til at sælge samlede (bundlede) produkter. Det kunne for eksempel være en ADSL-løsning, der kun sælges sammen med et fastnetabonnement.

Af konkurrenceårsager er den slags ikke tilladt i dag, fordi det er svært for forbrugerne at gennemskue priserne. Ingen andre på konferencen reagerede dog på Peter Bredgaards forslag.

Tele2, der netop har fået tilført en halv milliard kroner fra de svenske ejere, var utilfreds med den måde, det danske telemarked er skruet sammen på med TDC's dominans.

- Vi får 400-500 kunder om dagen i øjeblikket med vores "Ring til halv pris"-kampagne, men TDC kan ikke håndtere at overføre alle de kunder til os, sagde Tele2-direktør Niclas Palmstierna og lagde ikke skjul på, at han mistænker TDC for bevidst chikane.

Han foreslår, at TDC's kobbernet bliver lagt ud i en selvstændig forretning på samme måde som det danske jernbanenet er lagt ind under Banestyrelsen.

På den anden side af bordet var TDC ikke overraskende fortaler for mindre indblanding fra myndighedernes side.

- Reguleringen har udspillet sin rolle. Vi risikerer at se operatører, der bygger deres forretning på den regulering, der finder sted, og det er usundt, sagde vicedirektør Jens Hauge, TDC.

Telecom 2003-konferencen har registreret 160 deltagere og fortsætter i morgen torsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere