Bredbåndsselskab vil samarbejde imod TDC

Et af de små bredbåndsselskaber, Danske Telecom, vil indgå alliancer med sine nærmeste konkurrenter for at give TDC ordentlig konkurrence. Selskabet håber på overskud næste år, men gør alt for ikke at love sine konservative aktionærer mere, end det kan holde.

Der skal ikke megen blæst til, før et lille bredbåndsselskab skal bruge al sin energi for at bevare fodfæstet.

Således gik det også Danske Telecom, der driver bredbåndsnetværk baseret på den trådløse FWA-teknologi, da IT- og Telestyrelsen forleden besluttede, at hvem som helst nu kan ansøge om frekvenser til at udbyde FWA-bredbånd.

Ikke at det lille dusin medarbejdere hos Danske Telecom tror, at nogen vil benytte sig af tilbudet.

Men den type udmeldinger fra myndighederne giver uro i markedet, og det kan hverken kunderne eller aktionærerne lide.

- Et enkelt brev fra IT- og Telestyrelsen sætter pludselig en masse ting i gang. Det kan være godt eller skidt, men denne gang førte det til usikkerhed, siger Peter Jerry Sørensen, administrerende direktør for Danske Telecom.

- Den konkurrencefordel, vi havde tidligere gennem vores licenser, er i hvert fald forsvundet, tilføjer han.

Danske Telecom A/S Årsregnskab
Millioner kroner20022001
Bruttoresultat-5,8-6,3
Resultat af primær drift (EBIT)-16,0-11,4
Resultat før skat -15,9-7,6
Resultat-15,9-7,6
Egenkapital66,17,0
Antal ansatte125
FWA-teknologien, der leverer luftbåren netværksadgang, tror han fuldt og fast på, men han er overbevist om, at FWA's fordele kunne sælges bedre:

- Jeg savner en større velvilje i markedet til at samarbejde imod især TDC. Det pointerer jeg over for mine kolleger i branchen, hver gang jeg får chancen, siger Peter Jerry Sørensen.

Han lægger ikke op til fusioner eller opkøb, men derimod alliancer, hvor hvert enkelt FWA-selskab bruger sin energi på det, det er bedst til.

- Du kan kalde det en slags Star Alliance, siger han og hentyder til det komplekse luftfartssamarbejde, som SAS blandt andet er en del af.

Satser på kommuner

Danske Telecom har dog flere heste at spille på. Selskabet har en række kommuneprojekter kørende, hvor selskabet binder kommunens institutioner sammen i et stort netværk.

Derudover leverer Danske Telecom datanetværk til udenlandske teleselskaber, der ikke har deres egne netværk i Danmark.

Og endelig tilbyder selskabet et internetprodukt til erhvervslivet, der - ifølge direktøren - er henvendt til mere kræsne kunder, end hvad eksempelvis TDC kan tilfredsstille.

I 2002 leverede Danske Telecom et underskud på 16 millioner kroner, og ifølge regnskabet er det 13 millioner kroner bedre end budgetteret.

Sidste sommer fik Peter Jerry Sørensen en gunstig aftale med Banestyrelsen, der stiller et landsdækkende telenetværk og netværksydelser for 50 millioner kroner til rådighed mod at få godt 30 procent af aktierne i selskabet.

Bankinvest sidder på 50 procent af aktierne, mens direktøren selv ejer de sidste knap 20 procent.

- Vi holder alle vores mål og bruger færre penge, end vi budgetterer med, siger Peter Jerry Sørensen, der forventer en sort bundlinje - overskud - næste år.

Han forsøger at holde godt igen på omkostningerne, og derfor ærgrer det ham at betale 1,5 millioner kroner om året for de to FWA-licenser i henholdsvis 3,5- og 26 GHz-båndene.

- Jeg savner en større velvilje i markedet til at samarbejde imod især TDC. Det pointerer jeg over for mine kolleger i branchen, hver gang jeg får chancen, siger Peter Jerry Sørensen, direktør i Danske Telecom.
Foto: Torben Klint.
Svært at gøre forretning
Udover Danske Telecom har Sonofon og ButlerNetworks FWA-licenser, mens Tele2 og det lille selskab Broadcom, der bygger på resterne af det tyske selskab Mediascape Communications, har leveret deres licenser tilbage til IT- og Telestyrelsen.

Generelt mener teleanalytikeren Torben Rune, Netplan, at FWA-selskaberne vil få det svært med at lave en sund forretning på teknologien.

- FWA er ikke den erstatning for rå kobber, som man havde troet. Det er FWA alt for dyrt til i forhold til de priser, ADSL udbydes til i dag. Det eneste, FWA kan bruges til, er som supplement til faste kredsløb, siger han.

Det gælder ikke mindst 26 GHz-forbindelserne, der rækker over korte afstande, men til gengæld byder på høje datahastigheder. Alene den antenne, der skal sidde hos kunden, koster 30-40.000 kroner.

Torben Rune mener ligesom Danske Telecom ikke, at IT- og Telestyrelsen vil få held til at få flere teleselskaber ind på markedet.

- Det har man prøvet i Sverige, men da viste det sig, at der ikke var nogen interesse for de FWA-licenser, der var blevet til overs, siger Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere