KMD sidder tungt på det offentliges it-indkøb

Næsten halvdelen af alt it i det offentlige bliver leveret af blot fire leverandører. Det viser en IDC-undersøgelse.

KMD, IBM, Atea og CSC sidder tilsammen på næsten halvdelen af det offentliges forbrug af it-ydelser, software og hardware. Det viser en undersøgelse, som IDC har foretaget for Microsoft Danmark.

Staten, regionerne og kommunerne står med et forbrug på knap 18 milliarder kroner ifølge IDC for omkring 30 procent af det samlede it-forbrug herhjemme. Og omkring hver sjette offentlige it-krone ender hos KMD, der med en markedsandel på 17,5 procent er suverænt den største offentlige leverandør. På de næste pladser følger IBM (12,7 procent), Atea (9,5 procent) og CSC (8,4 procent). Først på 5. pladsen følger Microsoft med 3,2 procent.

Undersøgelsen peger desuden på, at mere end 60 procent – 11 milliarder kroner - af det offentlige it-forbrug går til it-services, hvor KMD, IBM og CSCs dominerende position er endnu mere udtalt. Indkøb af software udgør til sammenligning kun knap tre milliarder kroner, og heraf får Microsoft »kun« knap en femtedel af kagen.

Undersøgelsen viser også, at det offentliges indkøb af kontorsoftware kun løber op i 160 millioner kroner - eller mindre end en procent af det samlede offentlige it-forbrug.

»Det vil måske overraske nogen, at Microsoft ikke har en højere markedsandel, og at eksempelvis Office-software kun udgør 0,9 procent af det samlede marked. Men ellers er det ikke overraskende at KMD og IBM er de største leverandører. Undersøgelsen viser, at det offentlige it-marked er et marked præget af en række store aktører, men også består af en stor underskov af mindre leverandører i et meget dynamisk marked,« siger IDCs danske chef Per Andersen, som har stået for undersøgelsen.

I forbindelse med debatten om åbne filformater har Microsoft Danmark tidligere peget på, at deres andel af det offentliges indkøb er relativt beskeden sammenlignet med andre leverandører. Det budskab bliver nu understøttet af IDC-undersøgelsen.

For få dage siden pegede OECD i en anden rapport på, at KMD som leverandør på nogle serviceområder har »de facto-monopol«. På den baggrund anbefalede OECD regeringen at gennemføre en uafhængig undersøgelse konkurrencebetingelserne på det danske it-marked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere