KMD, IBM, Atea og CSC sidder tilsammen på næsten halvdelen af det offentliges forbrug af it-ydelser, software og hardware. Det viser en undersøgelse, som IDC har foretaget for Microsoft Danmark.
Staten, regionerne og kommunerne står med et forbrug på knap 18 milliarder kroner ifølge IDC for omkring 30 procent af det samlede it-forbrug herhjemme. Og omkring hver sjette offentlige it-krone ender hos KMD, der med en markedsandel på 17,5 procent er suverænt den største offentlige leverandør. På de næste pladser følger IBM (12,7 procent), Atea (9,5 procent) og CSC (8,4 procent). Først på 5. pladsen følger Microsoft med 3,2 procent.
Undersøgelsen peger desuden på, at mere end 60 procent – 11 milliarder kroner - af det offentlige it-forbrug går til it-services, hvor KMD, IBM og CSCs dominerende position er endnu mere udtalt. Indkøb af software udgør til sammenligning kun knap tre milliarder kroner, og heraf får Microsoft »kun« knap en femtedel af kagen.
Undersøgelsen viser også, at det offentliges indkøb af kontorsoftware kun løber op i 160 millioner kroner - eller mindre end en procent af det samlede offentlige it-forbrug.
»Det vil måske overraske nogen, at Microsoft ikke har en højere markedsandel, og at eksempelvis Office-software kun udgør 0,9 procent af det samlede marked. Men ellers er det ikke overraskende at KMD og IBM er de største leverandører. Undersøgelsen viser, at det offentlige it-marked er et marked præget af en række store aktører, men også består af en stor underskov af mindre leverandører i et meget dynamisk marked,« siger IDCs danske chef Per Andersen, som har stået for undersøgelsen.
I forbindelse med debatten om åbne filformater har Microsoft Danmark tidligere peget på, at deres andel af det offentliges indkøb er relativt beskeden sammenlignet med andre leverandører. Det budskab bliver nu understøttet af IDC-undersøgelsen.
For få dage siden pegede OECD i en anden rapport på, at KMD som leverandør på nogle serviceområder har »de facto-monopol«. På den baggrund anbefalede OECD regeringen at gennemføre en uafhængig undersøgelse konkurrencebetingelserne på det danske it-marked.