Myndigheder kulegraver TDC's gebyrer

Socialdemokraterne vil sikre, at TDC får konkurrence om at levere bredbåndsforbindelser til danskerne. På et møde med de øvrige partier bag den danske telepolitik tirsdag fik partiet derfor opbakning til en undersøgelse af de gebyrer, som TDC kræver af konkurrenterne.

TDC's gebyrer skal nu ses efter i sømmene af myndighederne. Det står klart efter et møde tirsdag mellem ordførerne for den brede kreds af partier, der står bag den danske telepolitik.

Politikerne pålægger myndighederne at undersøge, hvor mange penge TDC kræver af de selskaber, som ønsker at udnytte TDC's net til at sælge bredbåndsopkoblinger med ADSL-teknologien.

- De meldinger, som jeg indtil nu har fået, tyder på, at omkring 60 procent af den pris, konkurrenterne betaler, er reguleret af myndighederne. Resten er gebyrer, som TDC kræver, blandt andet for at lukke konkurrenterne ind på telefoncentralerne, fortæller Thomas Adelskov, som er IT-ordfører for Socialdemokratiet.

På mødet med de andre partiers ordførere opfordrede han til, at der blev kigget nærmere på, hvordan politikerne kan være med til at sikre konkurrencen på ADSL-markedet. En af metoderne bliver kulegravningen af TDC's gebyrer.

- Der er stort set ikke nogle konkurrenter til TDC tilbage, konstaterer Thomas Adelskov.

Kun TDC kan tjene penge

Den konstatering kommer, efter konkurrenterne en for en har opgivet det danske ADSL-marked. Senest har Telia opgivet ADSL, netop med henvisning til, at det er umuligt at konkurrere med TDC.

Det samme fastslår Konkurrencestyrelsen i en indstilling til Konkurrencerådet, som netop nu er i høring hos teleselskaberne. Konkurrenterne har beskyldt TDC for at dumpe ADSL-priserne, men det afviser Konkurrencestyrelsen.

Styrelsen konstaterer, at TDC ikke sælger ADSL til under selskabets omkostninger og derfor ikke begår noget ulovligt. Alligevel kan konkurrenterne ifølge Konkurrencestyrelsen ikke sælge til de samme priser, da deres omkostninger er højere.

Det har fået Tele2 til at skrive et brev til videnskabsminister Helge Sander. Selskabet mener, at Konkurrencestyrelsens indstilling "strider imod hele grundtanken" bag liberaliseringen af det danske telemarked.

Andre konkurrenter har gjort ministeren opmærksom på, at det netop er de høje gebyrer, som forhindrer, at de kan konkurrere med TDC. Ifølge Cybercity koster det 4700 kroner i gebyrer til TDC, hver gang Cybercity opretter en ADSL-kunde.

Ifølge Thomas Adelskov er der ekstra grund til at undersøge problemet nu, fordi en ny metode for at udregne TDC's grossistpriser træder i kraft ved årsskiftet. Den vil i løbet af nogle år medføre, at prisen for at leje TDC's net til ADSL-forbindelser, også kaldet det rå kobber, stiger.

TDC havde ved udgangen af første halvår 79 procent af de godt 252.000 danske ADSL-kunder.

Det var onsdag ikke muligt at indhente en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere