Officielt gør Kina meget ud af at betone, at landet med sine 54 millioner internetbrugere er på vej ind i informationssamfundet i fuld firspring. I februar i år understregede den kinesiske premierminister Zhu Rongji på en teknologimesse, at "informationsteknologi er vital for verdensøkonomien og social udvikling".
Men det skal ske inden for rammerne af, hvad myndighederne tillader. En uautoriseret brug af nettet bliver i stigende grad brugt som et hovedanklagepunkt i domme mod borgerne. Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport.
Organisationen beskriver 33 sager, hvor myndighederne har vægtet brugen af nettet som et væsentligt punkt. Ifølge rapportens forfatter, Mark Allison, er det blot toppen af isbjerget.
14 af sagerne vedrører medlemmer af den forbudte sekt, Falung Gong, mens fire andre involverer medlemmer af Kinas Demokratiske Parti (CDP).
Et ledende medlem af CDP, Wang Jimbo, fik således ti års fængsel for at sprede "reaktionært materiale" via nettet.
Mark Allison understreger, at det ikke er i alle sager er netbrugen, der bliver brugt som det centrale argument for dommene.
- Men det viser, at myndighederne holder et endog meget vågent øje med de 54 millioner kinesiske webbrugere, siger han.
Den første dom i Kina, der relaterede sig til brugen af internet, faldt i 1999. Da blev Lin Hain, ejeren af en softwarevirksomhed i Shanghai, dømt to års fængsel for "at opildne til omstyrtelse af statsmagten".
Han havde videreformidlet 30.000 kinesisk mailadresser til en amerikansk menneskerettighedsorganisation. Lin Hain blev løsladt efter halvandet års afsoning i 2001.
Læs Amnesty-rapporten her.