Peregrine på hælene i Danmark

Softwareselskabet Peregrine i Danmark er i knæ med en egenkapital spist op af underskud. Revisorerne tager store forbehold for regnskabet, efter regnskabssvindel har tvunget det amerikanske moderselskab i betalingsstandsning.

Det var med nød og næppe, at den danske afdeling af softwareselskabet Peregrine Systems undgik at ryge ind i en tvangsopløsningssag på grund af et stærkt forsinket regnskab.

Mandag optrådte der to registreringer i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Den første anmodede om opløsning af selskabet. Den næste annullerede anmodningen.

Selskabets regnskabsår sluttede 31. marts, og senest den 30. september skulle regnskabet være indsendt. Først fredag den 22. november fik Peregrine på en generalforsamling godkendt regnskabet og sendt det til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Forsinkelsen skyldes den uafklarede situation i moderselskabet, der er i betalingsstandsning, oplyser den administrerende direktør for Peregrine i Norden og Holland, Søren Bøving-Andersen.

Selskabet bliver undersøgt af de amerikanske myndigheder for fifleri med regnskabstallene tre år tilbage. Mistanken dukkede op i april og udløste selskabets krise, der blandt andet har udelukket det fra Nasdaq.

Egenkapital spist op af underskud

Det forsinkede regnskab viser godt nok en stigning i nettoomsætningen fra 28,3 millioner kroner i 2000/2001 til 42,7 millioner kroner i 2001/2002.

Alligevel landede underskuddet på driften på 5,6 millioner kroner - blandt andet på grund af licensafgifter til moderselskabet på samlet 23 millioner kroner. Bundlinjen viser et underskud på 8,6 millioner kroner mod 1,3 millioner kroner året før.

Resultatet betegnes af bestyrelsen som "utilfredsstillende". Hele egenkapitalen og aktiekapitalen i det danske selskab er tabt. Samtidig er gælden anseelig med 22,6 millioner kroner.

Heraf er der hensat 6,6 millioner kroner til anden gæld, som revisionsselskabet Deloitte & Touche ikke har kunnet finde "tilfredsstillende dokumentation for".

Forbehold fra revisionen

Desuden har revisionsfirmaet ikke kunnet få en redegørelse for, om det danske selskab kan blive påvirket af det endelige resultat af de igangværende undersøgelser af moderkoncernens regnskaber.

Derfor har Deloitte & Touche ikke kunnet fuldføre revisionen. Dog erklærer revisorerne sig enige med Peregrines ledelse i, at regnskabet er aflagt med fortsat drift for øje.

Det amerikanske moderselskab har lagt sag an mod det skandaleramte revisionsfirma Arthur Andersen, som tidligere reviderede koncernens regnskaber. Peregrine mener, at revisorerne er medansvarlige for regnskabssvindlen.

Det kræver kapitaltilskud og støtteerklæring fra moderselskabet at fortsætte driften af Peregrine herhjemme. Moderselskabet har lige fået solgt en forretningsenhed, Remedy, til BMC for 2,6 milliarder kroner. Det skulle give 832 millioner kroner til drift af koncernen, mens den bliver rekonstrueret.

Selskabet har derudover solgt andre forretningsenheder for 359 millioner kroner siden august.

Direktør: Kunderne har fortsat tillid
Den danske organisation er skåret voldsomt ned i de seneste tre måneder fra 28 ansatte til kun tre, mens landekontorerne i Norge, Finland og Sverige er lukket.

Alligevel bedyrer direktøren Søren Bøving-Andersen, at kunderne og partnerne udviser tillid.

- Flere af de tidligere Peregrine-ansatte er blevet ansat hos partnerne. Det vidner om tiltro til vores produkter. På et seminar i sidste uge udtrykte flere kunder også tillid til os og vores produkter, siger han og tilføjer:

- Vi får fortsat nye kunder og ordrer ind, og det holder humøret oppe. Vi mener bare, at vi er blevet ramt af omstændigheder, som vi ikke lokalt har kunnet gardere os imod.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere