Antallet at ulovlige computerprogrammer på danske pc’er er fortsat alt for højt, hvis man skal tro den verdensomspændende producentorganisation Business Software Alliance (BSA), som blandt andet repræsenterer softwaregiganter som Adobe, Microsoft, Apple, Symantec og Siemens.
Ifølge en undersøgelse, som analysefirmaet IDC har foretaget for producenterne er hele 25 procent af samtlige programmer på danske pc’er ulovlige kopier, som der ikke er betalt for. Men selvom andelen af ulovlig software herhjemme er uændret, er de 25 procent stadig godt nok til at placere danskerne på en pæn global 6. plads blandt lovlydige software-brugere. Listen toppes af USA, hvor kun 20 procent af den installerede software er ulovlig.
Ifølge formand for den danske BSA-komité, Trude Berg, er der stor forskel på, hvordan pirateriet ser ud i de i alt 110 lande, som er omfattet af undersøgelsen.
»Jeg bryder mig ikke om ordet piracy i en dansk og skandinavisk sammenhæng, hvor mentaliteten er, at man skal betale for de varer og ydelser, man benytter. Men i for eksempel syd- og østeuropa, hvor der er massive problemer, er holdningen en helt anden,« siger Trude Berg, som mener, at en stor del af de ulovlige software i Danmark skyldes, at mange virksomheder mangler overblik over den software, som de har installeret i deres it-systemer.
»Virksomhedernes ledelse må tage software asset management langt mere alvorligt. Dels for at undgå ulovlig software, men i lige så høj grad, fordi det manglende overblik betyder, at mange virksomheder betaler for softwarelicenser, som de reelt ikke udnytter,« siger Trude Berg, som opfordrer til, at it-kunderne beder deres it-leverandører om hjælp til at få ryddet op i deres it-infrastruktur.
Softwareproducenterne anslår, at den danske branche hvert år mister indtægter for 1,2 milliarder kroner på grund af ulovlige kopier. Andelen af ulovlige kopier er beregnet ved at sammenligne antallet af solgte pcer og solgte softwarelicenser.
Hos firmaet A Gain, som lever af licensadministration, kan direktør Frank Mortensen ikke genkende tallene fra IDC-undersøgelsen, men er enig i, at mange virksomheder spilder penge på grund af manglende overblik over deres software.
»Et tal på 25 procent ulovlig software er nok lige i overkanten. Når vi analyserer systemerne hos en kunde er det meget sjældent, at vi ser så store tal. 10-15 procent er nok mere almindeligt. Der er rigtig, rigtig mange licenser, som der ikke bliver betalt for, men omvendt er der også mange licenser, som ikke bliver udnyttet. Det er ikke så meget et spørgsmål, om at kunderne ikke har viljen, men at de mangler kompetencer til at overskue deres systemer,« siger Frank Mortensen.
»Alle producenter øger fokus dramatisk på software især i den nuværende situation med økonomisk krise, hvor mange virksomheder skærer ned. Det rammer softwareproducenterne på indtjeningen, så på den måde er både logisk og fair, at producenterne strammer op,« mener A Gain-direktøren.