Telebranchen kritiserer øget overvågning

De danske teleselskaber lægger nu afstand til regeringens forslag om at udvide registreringen af kundernes færden på internet.

Telebranchen opfordrer til grundig debat om regeringens antiterrorudspil og udtrykker samtidig bekymring over, at Danmark vil gå meget længere med at logge brugernes brug af telefoni og internet end i de fleste andre EU-lande.

Jens Ottosen-Støtt, der er formand for Telekommunikations-industrien (TI), henviser til, at både England, Tyskland og Sverige samt 12 andre EU-lande skriftligt har tilkendegivet et ønske om at bruge op til tre år på at gennemføre nye typer logning.

Den danske regering lægger derimod op til at gennemføre et langt mere drastisk indgreb på kun få måneder.

»Hvis regeringens ambitioner om logning af kundernes færden på internet bliver en realitet, kan det føre til op mod 100 gange flere registreringer end krævet af det netop vedtagne EU-direktiv om logning,« siger Jens Ottosen-Støtt.

Han efterlyser en saglig begrundelse for den danske enegang, ligesom det står uklart hvorfor det skal gå stærkere i Danmark end i de fleste andre EU-lande.

»Lige så bekymrende er det, at regeringens oplæg til logningskrav ikke respekterer EU-direktivets grundprincip om at logning alene kan kræves for de oplysninger, som virksomhederne er aktivt involveret i. Dermed får dele af den danske logningspligt karakter af overvågning, hvor private televirksomheder skal indrette deres systemer med henblik på registrering af samtlige borgeres aktiviteter på telenettene,« siger han.

Regeringen foreslår, at teleoperatørerne aktivt skal medvirke i visse former for overvågning. Ifølge TI kan det betyde, at telebranchen skal logge op mod 1 mio. oplysninger pr. dansker.

»Et så omfangsrigt indgreb fortjener en nærmere drøftelse og debat i offentligheden. Fortolkning af det aflyttede indhold af udbydernes tjenester, provokeret trafik mv. er efter TI's opfattelse klart politimæssige opgaver. Det er yderst betænkeligt, hvis private virksomheder pålægges sådanne opgaver for politiet,« siger Jens Ottosen-Støtt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere