Der er brug for nye erhvervsrettede uddannelser inden for it, hvis Danmark skal bevare en førerposition inden for den teknologiske udvikling. Det mener fagforbundet Prosa, der foreslår, at der oprettes nye bacheloruddannelser. Formålet er, at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft og forhindre danske jobs i at flytte til udlandet.
Derfor foreslår fagforbundet nu, at der oprettes nye erhvervsrettede uddannelser inden for it. Blandt andet foreslår Prosa, at der oprettes nye erhvervsrettede bachelor-uddannelser.
»I fremtiden får vi brug for endnu flere højtuddannede i it-branchen. I dag er datamatiker-uddannelsen lige akkurat tilstrækkelig, men det bliver den ikke ved med at være. Vi har brug for, at uddannelserne i større grad retter sig mod erhvervslivet, frem for at rette sig mod forskningen,« siger faglig sekretær i Prosa, Mads Kellermann.
Rektor for IT-Universitetet i København, Mads Tofte, er enig i den betragtning:
»Grundlæggende er jeg enig med Prosa i at, vi skal at se på hvad vi uddanner folk til. Der er nok en tendens til, at vi overser de praktiske discipliner, som for eksempel projektstyring og test, til fordel for forskningsmæssige discipliner«, siger Mads Tofte.
Mads Tofte mener dog ikke at Danmark skal gøre det samme som i Indien, hvor uddannelserne spytter folk ud, der udelukkende er rettet til erhvervet.
»Forskningen er stadig vigtig at satse målrettet på. Men det bør ikke forhindre os i at uddanne folk så de er bedre klædt på til erhvervlivet,« siger Mads Tofte.
Det haster
Ifølge faglig konsulent Mads Kellermann, haster det med at få lavet de nye uddannelser.
»Vi kan allerede nu se de første tegn på, at uddannelserne er utilstrækkelige. I fremtiden bliver der endnu større behov for folk med indsigt i både forretningsgange og teknologi. De mennesker der uddannes i dag som for eksempel datamatikere, vil få utroligt svært ved at klare sig i konkurrencen mod lande som Indien og Kina, hvor man meget målrettet uddanner folk til erhvervslivet,« siger Mads Kellermann.
Rektor for IT-Universitetet i København, Mads Tofte er enig i at det haster:
»Det er klart at vi skal i gang meget snart. Det tager jo noget tid at skrue de nye uddannelser sammen. Derefter tager det tre-fire år før de første dimittender får eksamensbeviset i hånden. Så jeg er helt enig i at det haster,« siger Mads Tofte.
Hvis ikke der gøres noget nu, vurderer Mads Kellermann fra Prosa, at Danmark inden for ti år kan stå en situation, hvor opgaver flyttes til udlandet, fordi virksomhederne ikke kan få den rigtige arbejdskraft i Danmark.