Pengenød giver Google adgang til danske bøger

Det Kongelige Bibliotek har ikke råd til at digitalisere den danske kulturarv.

Google må meget gerne digitalisere den danske kulturarv. Det mener direktør for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen. Han siger til Politiken, at det vil koste en halv milliard kroner at digitalisere dansk litteratur frem til år 2000. Det har biblioteket slet ikke råd til. Det Kongelige Bibliotek kan måske få syv millioner årligt i de næste tre år, hvis de får del i den pulje der er afsat til digitalisering af hele den danske kulturarv.

Derfor vil Erland Kolding Nielsen henvende sig til Google så hurtigt som muligt.

"Jeg kan tilbyde, at de kan få skattet omkring 1,6 millioner bind," siger han til Politiken.

Googles planer om at oprette det der er kaldt 'Det sidste bibliotek' har ellers mødt massiv modstand i både USA og EU med Frankrig i spidsen. Flere er skeptiske over at lade et privat firma varetage opgaven med at bevare verdens samlede litteraturarv. Det bliver i bund og grund opfattet som en statslig opgave.

Men her hjemme er alternativet endnu mere skærmmende.

"Dansk kultur og dansk materiale på nettet forsvinder i den angelsaksiske syndflod. Dansk sprog og kultur vil vige endnu mere, og dansk forskning, der ikke er skrevet på engelsk, forsvinder ud af syne. Hvis vi ikke er på nettet, bukker vi under i den kommende generations bevidsthed om, hvad der er dansk," siger Erland Kolding Nielsen til Politiken.

I Googles europæiske afdeling vil direktør Santiago de la Mora, ikke ind på hvilke betingelser Google opstiller. Han siger dog:

"Vores samarbejdsaftaler med biblioteker i Europa fokuserer udelukkende på indhold, som er public domain," siger de la Mora til Politiken.

Oppositionen på Christiansborg er dog modstandere af planen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere