Google må meget gerne digitalisere den danske kulturarv. Det mener direktør for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen. Han siger til Politiken, at det vil koste en halv milliard kroner at digitalisere dansk litteratur frem til år 2000. Det har biblioteket slet ikke råd til. Det Kongelige Bibliotek kan måske få syv millioner årligt i de næste tre år, hvis de får del i den pulje der er afsat til digitalisering af hele den danske kulturarv.
Derfor vil Erland Kolding Nielsen henvende sig til Google så hurtigt som muligt.
"Jeg kan tilbyde, at de kan få skattet omkring 1,6 millioner bind," siger han til Politiken.
Googles planer om at oprette det der er kaldt 'Det sidste bibliotek' har ellers mødt massiv modstand i både USA og EU med Frankrig i spidsen. Flere er skeptiske over at lade et privat firma varetage opgaven med at bevare verdens samlede litteraturarv. Det bliver i bund og grund opfattet som en statslig opgave.
Men her hjemme er alternativet endnu mere skærmmende.
"Dansk kultur og dansk materiale på nettet forsvinder i den angelsaksiske syndflod. Dansk sprog og kultur vil vige endnu mere, og dansk forskning, der ikke er skrevet på engelsk, forsvinder ud af syne. Hvis vi ikke er på nettet, bukker vi under i den kommende generations bevidsthed om, hvad der er dansk," siger Erland Kolding Nielsen til Politiken.
I Googles europæiske afdeling vil direktør Santiago de la Mora, ikke ind på hvilke betingelser Google opstiller. Han siger dog:
"Vores samarbejdsaftaler med biblioteker i Europa fokuserer udelukkende på indhold, som er public domain," siger de la Mora til Politiken.
Oppositionen på Christiansborg er dog modstandere af planen.