CD´er og DVD´er for dyre i Danmark

Ringe konkurrence på film, musik og spil, gør at danske kunder betaler for meget for CD´er, DVD´er og konsolspil. Det konkluderer Konkurrencestyrelsen i sin årlige redegørelse.

Danskerne betaler for meget for CD´er og DVD´er. Det konkluderer Konkurrencestyrelsen i sin årlige redegørelse. Ringe konkurrence får skylden.

Konkurrenceredegørelsen 2005, har et helt kapitel, der handler om konkurrencesituationen på det danske marked for film, musik og konsolspil.

Priserne på især CD´er og film er højere i Danmark, end i vores nabolande, Sverige og Tyskland. På europæisk niveau er Danmark det fjerdedyreste land inden for CD´er, mens Danmark er det tredjedyreste på DVD-siden.

Det betyder, at danske forbrugere ville kunne spare op til 260 millioner om året, hvis prisen på CD´er var den samme som i vores nabolande.

»Undersøgelsen viser, at danske forbrugere i 2003 købte musik for ca. 1,2 mia. kr. Fuldpris CD'er udgør ca. 75 pct. af detailomsætningen. Fuldpris CD'er er væsentligt billigere i vores nabolande Tyskland og Sverige. Danske forbrugere kunne alene ved køb af fuldpris CD'er have sparet mellem 160 og 260 mio. kr. i 2003, hvis de danske priser lå på samme niveau som i Tyskland og Sverige. Der tegner sig et lignende billede på filmmarkedet,« skriver styrelsen i redegørelsen.

Styrelsen påpeger en række konkurrenceproblemer på det danske marked for musik og film. Det drejer sig om begrænset prisvariation i detailhandlen på nyudgivet musik, forbud mod parallelimport fra lande uden for Europa, og endelig at downloadtjenester som iTunes Music Store ikke sælger på tværs af landegrænserne.

iTunes har for eksempel i Danmark en pris per nummer, der ligger et par kroner over prisen i for eksempel USA. Hvis downloadtjenesterne solgte på tværs af landegrænserne, ville det betyde, at de danske forbrugere kunne spare penge.

Styrelsen foreslår, at danske forbrugere skal have adgang til at købe musik i udenlandske online-butikker. Konkurrencestyrelsen fastslår at, butikkernes afvisning af at sælge på tværs af grænserne er strid med EU´s konkurrenceregler, og at EU-kommissionen i øjeblikket er ved at undersøge mulighederne for at gribe ind over for denne praksis.

Ligeledes foreslår styrelsen, at reglerne for parallelimport lempes, så der kan importeres CD´er, spil og film fra lande uden for Europa.

På spilområdet er der dog bedre forhold. Redegørelsen konkluderer, at konsolspil er godt 6 procent billigere i norden, end i resten af EU.

Hos pladebranchens forening IFPI, afvises styrelsens redegørelse dog fuldstændigt som et stykke udokumenteret vrøvl:

»Det er overordnet IFPI Danmarks opfattelse at konkurrencestyrelsens analyse af musik-, film- og spilbranchen ikke er baseret på sådanne undersøgelser og sådanne ubestridelige faktuelle forhold, at analysen kan siges at leve op til basale faglige krav. Det er tværtimod sådan, at Konkurrencestyrelsens konklusioner enten er baseret på direkte urigtige forudsætninger, eller hviler på antagelser, der ganske savner et objektivt, dokumenteret grundlag og ofte strider mod indhøstede erfaringer inden for pladebranchen,« skriver IFPI Danmark i et høringssvar til Konkurrencestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere