Outsourcing af it-opgaver er for alvor kommet frem på dagsordenen i det seneste år, og de nye og kommende EU-lande i Østeuropa er oplagte mål for danske virksomheders outsourcing-planer. Men indtil videre er det store rykind udeblevet, lyder statusmeldingen fra de danske ambassader. Det skriver IT-avisen ComON i denne uges udgave.
»Vi har ikke oplevet en øget interesse for it-outsourcing fra danske virksomheder,« fortæller handelsattache Indrek Pällo fra den danske ambassade i Estland. Han peger på at især svenske og finske virksomheder er langt mere aktive i Estland, der blev EU-medlem 1. maj i år.
I det andet baltiske land Litauen oplever man en lille stigning i interessen. Men det sidste år er der alligevel kun 3-4 danske virksomheder som med ambassadens kendskab har undersøgt mulighederne for it-outsourcing til Litauen, der også kom med i EU-selskabet i maj.
En lang række it-firmaer med den amerikanske chip-producent Intel i spidsen har allerede etableret sig i Rumænien, der forventes at blive medlem af EU i 2007. Men de danske virksomheder er der langt imellem.
»Vi har ikke hørt om nogle danske it-virksomheder overhovedet,« siger handelsmedarbejder Razvan Stroe fra den danske ambassade i Bukarest. Han peger på at Rumænien ellers målt per indbyggere har henholdsvis fem og syv gange flere it-ingeniører end Rusland og Indien.
På den danske ambassade i den polske hovedstad Warszawa har man siden Polens optagelse i EU i maj fået mange henvendelser om mere information fra danske virksomheder. Men konkrete it-outsourcingopgaver kniber det stadig med. Lønningerne i Polen er desuden så høje, at flere danske virksomheder ikke kigger på at hyre polsk arbejdskraft, men i stedet er interesserede i at få del i udviklingen af de mange it-projekter, som skal sættes i gang i blandt andet den offentlige sektor for at få det store lande bragt op på niveau med de vestlige EU-lande.
Heller ikke i Rusland kan man mærke konkret handling bag snakken.
»Der kommer enkelte danske virksomheder, men den store tilstrømning er endnu udeblevet,« forklarer handelsattache Michael Viberg Pedersen fra ambassaden i den russiske hovedstad Moskva.
Det er især Skt. Petersborg og Moskva, der får dansk besøg. Men Michael Viberg Pedersen holder ikke tilbage med at give virksomhederne en opsang:
»Danske virksomheder satser ikke nok på outsourcing til Rusland. Der er nogle følere ude uden at de afgørende skridt tages,« siger handelsattachen, der ikke forstår den danske tilbageholdenhed over for Rusland.
»Rusland er kulturelt tættere på Danmark end eksempelvis Indien og russerne har et særdeles godt kendskab til både sprog og teknik. Derfor kan det undre at vi ikke har set en større interesse,«
I Bulgarien kigger man også langt efter det store rykind af danske it-virksomheder.
»Interessen er øget, men det er ikke meget, og der er langt imellem at det udmønter sig i noget konkret,« siger handelsmedarbejder Nelly Kassabova fra den danske ambassade i den bulgarske hovedstad Sofia. I de seneste år har 2-3 it-virksomheder vist interesse for Bulgarien, der forventes at følge med Rumænien ind i EU i 2007.
Mens ambassaderne i de Østeuropæiske lande ikke ser meget til outsourcing-bølgen, så er billedet et helt andet i den indiske it-hovedstad Bangalore.
»Vi kan tydelig mærke en interesse for at få udvidet butikken. Mange virksomheder ser en mulighed for at vækste ved at ansætte en gruppe udviklere i Indien og så fortsat have konsulenterne siddende i Danmark,« forklarer handelsrådgiver Sune Kjeldsen, der er leder af Danmarks Eksportråds kontor i Bangalore.
Han er i øjeblikket i Danmark for at besøge mere end 20 danske virksomheder, som alle er interesseret i at outsource it-opgaver til Indien.
I de virksomheder han besøger har man valgt at fokusere på Indien frem for Østeuropa primært på grund af at lønningerne i Indien fortsat er langt lavere.
»Desuden spiller det en stor rolle at både chefen og folkene på gulvet taler engelsk,« siger Sune Kjeldsen, der dog understreger at danske virksomheder er sent på den. Konkurrenter fra andre europæiske lande har allerede i adskillige år outsourcet deres »maskinrum« til Indien.